Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Köpködő fekete lyukat figyeltek meg egy virtuális szupertávcsővel

2018.04.04. 16:50

A bonni Max Planck Radiocsillagászati Intézet szakértői egy anyagot köpködő fekete lyukat figyelhettek meg korábban nem látott részletességgel, a csillagászat történetének legnagyobb teleszkópjával. Így betekinthettek az úgynevezett relativisztikus jetek, azaz relativisztikus anyagsugarak működésébe, amikkel a fekete lyukak az anyaguk egy részét visszalökik a világűrbe.

A legtöbb galaxis középpontjában gigantikus méretű fekete lyuk található. Sok esetben megfigyelhetők jetek, melyekben a szinte fénysebességű plazma merőlegesen lökődik ki a fekete lyuk anyagörvényéből. Az anyagsugarak pontos kialakulásáról ma nincsenek információink.

Hogy közelebb kerüljenek a megoldáshoz, a csillagászok a Föld és a világűr több rádióteleszkópját egy virtuális, összességében 350 ezer kilométeres átmérőjű szuperteleszkóppá kapcsolták össze; ez csaknem megfelel a Föld és Hold távolságának. A RadioAstron nevű szuperteleszkóp így a csillagászat történelmének legnagyobb teleszkópja.

Művészi koncepció a RadiAstron teleszkóp által megfigyelt NGC 1275 katalógusszámot viselő, Perseus A galaxisról.
Művészi koncepció a RadiAstron teleszkóp által megfigyelt NGC 1275 katalógusszámot viselő, Perseus A galaxisról.
Fotó: Pier Raffaele Platania / INAF/IRA/ASC, Lebedev Institute

Az óriásteleszkóppal az NGC 1275 katalógusszámot viselő, Perseus A nevű galaxist célozták meg.

Az eredmény bámulatos volt. A jet mért szélessége jóval nagyobb volt, mint ahogyan azt a jelenleg előnyben részesített modellek alapján vártuk.

– mondta Gabriele Giovannini, az olaszországi Nemzeti Asztrofizikai Intézet (INAF) kutatója, a tanulmány fő szerzője.

Az NGC 1275-ben lévő anyagsugár tíz éve indult újra, és még mindig a formálódási szakaszban van. Ez egyedülálló alkalmat biztosít arra, hogy egy nagyon korai szakaszában követhessük figyelemmel egy fekete lyuknál lévő jet növekedését.

– mondta Masanori Nakamura, a tajvani Academia Sinica kutatója.

A virtuális szuperteleszkóppal a 230 millió fényévnyire lévő galaxisban korábban nem tapasztalt, 12 fénynapnyi pontossággal lehetett leképezni a jet szerkezetét. Ezzel a csillagászoknak tízszer jobb felbontást sikerült elérniük, mint amekkora eddig lehetséges volt.

(MTI | Nature Astronomy)