Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy orvos a saját spermájával termékenyített meg egy nőt, mire a nő lánya beperelte a doktort (vagyis hát az apját)

2018.04.05. 12:07

A 36 éves Kelli Rowlette egy DNS mintát küldött a genealógiával foglalkozó Ancestry.com weboldalnak, és igencsak meglepődött, amikor megtudta, hogy az eredmények alapján az apja valójában nem is az apja. Rowlette először arra gyanakodott, hogy hibás lehet a teszt, de aztán kiderült, hogy

a biológiai apja az az orvos, aki a világra hozta.

Rowlette szülei egy idahói termékenységspecialistához jártak a lányuk születése előtt. Rowlette pert indított az (azóta visszavonult) orvos, Gerald Mortimer ellen csalás, szakmai hanyagság, szerződésszegés, illetve az átélt érzelmi sokk miatt. A vádirat szerint Rowlette-nek fogalma sem volt róla, hogy az (azóta elvált) szüleinek problémájuk volt a világra hozatalával, amíg nem szembesült a DNS teszt eredményével.

Az 1980-as években Rowlette és szülei – Sally Ashby és Howard Fowler – Idaho Fallsban éltek, a wyomingi államhatár közelében. Az apja alacsony spermaszáma, illetve anyja méhének állapota miatt a szülők termékenységi specialistához fordultak. Dr. Mortimer mesterséges megtermékenyítést javasolt; azt, hogy az apa spermiumát egy donoréval együtt alkalmazzák.

Fowlerék beleegyeztek a dologba; csak azt kötötték ki, hogy a donor legyen 

  • egyetemi tanuló;
  • több mint hat láb (180 centiméter) magas;
  • barna hajú;
  • és kék szemű.

Ezzel szemben Mortimer négy hónapig a saját spermájával próbálta megtermékenyíteni az anyát. A szülők azt állítják, hogy ha tudták volna, hogy az orvos nem hozott anyagból dolgozik, sohasem egyeztek volna bele a mesterséges megtermékenyítésbe.

Mortimer a születése után is gondoskodott a csecsemőről. Amikor a szülők közölték, hogy Washington államba költöznek, a vádirat szerint Mortimer könnyekben tört ki.

Rowlette tavaly mondta el az anyjának, hogy szerinte az Ancestry.com DNS tesztje hibás eredményt adott. Az anyja összetört, amikor megtudta, hogy ki lehet a lány apja. Felhívta volt férjét, akivel abban egyeztek meg, hogy nem beszélnek a felfedezésükről; féltek, hogy a lányukat lesújtaná a hír. De Rowlette később megtalálta a születési bizonyítványát, amin ott volt a kezelőorvos, dr. Mortimer neve. Pánikba esve hívta föl a szüleit, hogy megossza velük a gyanúját.

A család végül úgy döntött, nyilvánosságra hozzák a történteket, hogy felhívják a figyelmet a hasonló visszaélési lehetőségekre, hogy az érintetteket felelősségre lehessen vonni. Ugyanakkor kérték, hogy tartsák tiszteletben a magánszférájukat, mert eléggé megviselték őket a történtek.

(BBC News)