Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Kizöldültek az európai hegycsúcsok

2018.04.05. 14:14

Az elmúlt tíz évben az ötszörösére nőtt az európai hegycsúcsokon élő növényfajok száma az 1957-66 közötti időszakhoz képest. A vizsgálatot 11 európai ország kutatói végezték, az eredményeket a Nature-ben publikálták.

A szakértők 302 hegycsúcs adatait elemezve arra jutottak, hogy

a globális felmelegedés miatt nő a növényfajok száma az Alpokban, a Kárpátokban, a Pireneusokban, illetve Norvégia és Skócia hegycsúcsain.

A kutatók nemcsak a fajok számának növekedését mutatták ki, hanem a folyamat felgyorsulását is. Azt nem sikerült kimutatni, hogy a hegycsúcsokra újonnan betelepült növényfajok kiszorították-e az már évszázadok ott élő fajokat, de a számok alapján ez a folyamat már zajlik, vagy a jövőben el fog indulni.

A hegycsúcsokon a sziklás és hideg feltételekhez alkalmazkodott néhány faj valószínűleg el fog tűnni hosszú távon. Ők nem tudnak sehova vándorolni, és képtelenek olyan gyorsan fejlődni, ami elegendő ahhoz, hogy felvegyék a versenyt az újonnan betelepültekkel, amelyek magasabbak és versenyképesebbek a melegebb klímában. [...] Lehetséges, hogy a hegycsúcsok nagyon különleges növényei a jövőben kiszorulnak, de nem teljesen biztos. A felfelé vándorló növények gyakran a felső erdőhatár fölötti legelőkről érkeznek, de nem tudnak mindenhol megélni a hegycsúcsokon, így nem biztos, hogy veszélyeztetik a már ott élő növényfajokat.

– mondta Manuel Steinbauer, a tanulmány vezető szerzője. 

(MTI)