Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarok is dolgoztak az új exobolygó-kereső űrszondán

2018.04.05. 16:49

A tervek szerint a NASA április közepén indítja útnak exobolygó-kereső űrszondáját, a TESS-t (Transiting Exoplanet Survey Satellite). A csillagászok azt remélik, hogy az űrszonda háromezer új exobolygót is fölfedezhet.

tess-mit image
Fotó: NASA

A TESS tudományos programját George Ricker, az MIT munkatársa irányítja. A programban néhány amerikai intézmény (MIT, NASA, Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ, Űrtávcső Tudományos Intézet) munkatársai mellett más országok tudósai is közreműködnek. Magyarországról az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének több kutatója is részt vesz a TESS asztrofizikai programjaiban.

Az idegen bolygók kimutatása fényességméréssel történik. A TESS fedélzeti detektorai a csillagok fényességét mérik, azt az átmeneti elhalványodást keresve, ami akkor következik be, amikor a csillag körül keringő bolygó a csillag előtt halad át. Az úgynevezett tranzitmódszerrel már körülbelül 3000 csillagnál találtak körülötte keringő bolygóra utaló fényességcsökkenést az elmúlt években. A TESS várhatóan legalább ugyanennyit fedez majd fel kétéves működése során. Az újonnan észleltek között remélhetőleg több olyan bolygó is lesz, ami méretét és tömegét tekintve a Földhöz hasonlít, és a csillagától olyan távolságban kering, hogy akár élet is kialakulhatott rajta.

A személyautónyi űrszonda fedélzetére négy nagylátószögű távcső került. A négy távcsőbe eltérő irányú, de egymással szomszédos területekről érkezik a fény, és együtt 400-szor nagyobb területet észlelnek egyidejűleg, mint a Kepler űrszonda által eredetileg vizsgált égboltrészlet.

A TESS fő feladata minél több új exobolygó megtalálása, de elődeihez hasonlóan más tudományos feladatai is lesznek. Jelentős eredményekre számítanak például a változócsillagok iránt érdeklődő kutatók, akik javaslatot tehettek a számukra érdekes csillagok időben sűrűbb mintavételezésű észlelésére, mint amilyen az exobolygók kimutatásához elegendő.

(MTA | MTI)