Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiállították a vemhes halgyík maradványait

2018.04.06. 10:16

Hat-nyolc embrióval vemhes, 180 millió éves halgyík maradványait fedezték fel Nagy-Britanniában. Az új példány geológiai szempontból a legfiatalabb, embrióval együtt feltárt halgyík: a jura földtörténeti kor utolsó, toarci korszakából származik.

A kora jura földtörténeti kori leleteket még 2010-ben fedezték föl az észak-yorkshire-i Whitby közelében. Martin Rigby gyűjtő úgy vélte, embriókat talált, feltételezését Mike Boyd és Dean Lomax, a Manchesteri Egyetem kutatói is megerősítették. A halgyíkot a március végén nyílt Yorkshire's Jurassic World című kiállításon is meg lehet nézni.

pregnant-ichthyosaur-c-nobumichi-tamura

Az ichthyoszaurusz-fosszíliák nagyon gyakoriak Nagy-Britanniában, de ez az első, amit Yorkshire-ban találtak. Csak öt brit példánynál találtak embriót, de egyik esetében sem egyszerre többet. Mind az ötöt Anglia délnyugati részén gyűjtötték be, koruk 190-200 millió évre tehető. 

A halgyík maradványai egy félbevágott kőben találhatók. Ebben a felnőtt állat több nagy bordája, több csigolya és különböző, meghatározhatatlan apró csont látható. Boyd és Lomax szerint legalább 6, de elképzelhető, hogy 8 embrióhoz tartoznak a parányi csontok.

Az is felmerült, hogy az apró maradványok a gyomortartalomban is lehettek, bár az nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy egy halgyík lenyel 6-8 koraszülött vagy újszülött embriót egyszerre. Ez azért sem lehetséges, mert az embriókon nem látszik gyomorsavtól származó marás.

– mondta Boyd.

19fkz11xw2ypppng.png

A halgyíkok, más néven ichthyoszauruszok domináns vízi hüllők voltak a jura kori tengerekben. Elevenszülők voltak, még az utódok világra hozatalakor sem hagyták el a vizet. Főként hüllőkkel, halakkal, tengeri ízeltlábúakkal táplálkoztak.

Az embriókkal talált ichthyoszauruszok között a leggyakoribb a Stenopterygius. Több száz példányt találtak belőle Németországban, többet embrióval, akár tizeneggyel is. 

Ezek a német lelőhelyek nagyjából ugyanabból a korból származnak, mint a whitby-i példány, és igen valószínű, hogy az új lelet is Stenopterygius, de sem a felnőtt állatból, sem az embriókból nem őrződött meg azonosítható jellegzetesség. Mindazonáltal ez egy nagyon fontos lelet

– mondta Lomax.

(MTI)