Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lerázza ezoterikus béklyóit az ásványbörze

IMG 0320
2018.04.08. 06:50

A február végén, a MOM Sportban rendezett 6. Ásványbörzén járva rettenetes áltudományos, ezoterikus katyvaszba botlottam a rendezvény harmadát-felét elfoglaló auramasszázst, tarot-kártyavetést, reinkarnációs utaztatást, sorselemzéssel egybekötött jóslást, strukturáltvíz-készítést, valódiéletkor-mérést, lélekgyógyászatot és a legváltozatosabb ezoterikus blődségeket kínáló kiállítóknak köszönhetően. A szédítő élményt akkor nagyban súlyosbította két végighallgatott előadás kristálykoponyákkal dimenziókon átívelő szeretetfénysugarakról és a nyugati orvostudományt, a hagyományos kínai orvoslást, az indiai csakratudományt és a legújabb orosz gyógyítási technikákat a kvantumgyógyítással ötvöző módszerről.

Kapcsolódó

Kristályosra dermedt az agyam az ásványbörzén

Az eredetileg földtani hobbira, az ásványkeresésre és -gyűjtésre mára teljesen rátelepedett a new age-es, ezoterikus, áltudományos katyvasz.

Mint utólag megtudtam, a riport nem kevés visszhangot váltott ki ásványbörzés berkekben, kapott hideget, meleget egyaránt az Indexen megjelent képes beszámoló. Nem utolsósorban jelentkezett a szervező, Lelkes András geológus, drágakőszakértő, ásványgyűjtő, aki 2009 óta szervez ásványkiállításokat és -börzéket. Mivel nagyon érdekelt, hogy miképp telepedhetett rá erre az alapvetően egzakt tudományágra, illetve a hozzá kapcsolódó hobbira (az ásvány- és kristálygyűjtésre) a már-már büntetőjogi kategóriák határát súroló (lásd BTK 285. § "Kuruzslás") tevékenységek garmadája, beszélgettem vele kicsit, a választás hétvégéjére eső 19. Lurdy-házi Ásványbörze és Geonapok előtt és közben is. Amit ugyancsak ő szervezett.

Amiről Lelkes András beszélt, nagyjából egybecsengett mindazzal, amit Weiszburg Tamás, az ELTE TTK Ásványtani Tanszékének tanszékvezetője mondott az ásványtan, kristálytan jelenlegi magyarországi helyzetéről: túl azon, hogy a közoktatásból szinte teljesen kikopott az ásványtan mint tantárgy, kialakult egy erős igény a „misztikus kristálytanok” iránt. Lelkes szerint ő, mint kiállításszervező, kénytelen tekintettel lenni erre a látogatói oldalról jelentkező igényre, ugyanis a börzék jelentős részben erre az érdeklődésre alapozva vonzzák be a forgalom jelentős részét. Neki, mint geológusnak ez amúgy elég komoly kognitív disszonanciát okoz, és helyzetét az sem könnyíti, hogy jogilag sincs sok lehetősége elutasítani, diszkriminálni a nála jelentkező kiállítókat.

Kapcsolódó

Így tűnt el egy fontos tantárgy a történelem viharaiban

Miközben az egyik legfontosabb szolgálója az iparnak, technológiának, hazánkban csak a felsőoktatás egy szűk metszetében jelenik meg az ásványtan.Az év eleji MOM Sportban rendezett börzénél az is súlyosbította a helyzetet, hogy a tervezett kiállítók, árusok és előadók egy része végül visszamondta a részvételt, így minden korábbinál hangsúlyosabbá vált az alternatív kristálytanokat hirdető „sárkányfűárusok” jelenléte. Lelkes András részben az indexes riport hatására egyébként úgy döntött, hogy a jövőben megszigorítja az általa szervezett börzéken a kiállítókra, árusokra vonatkozó feltételeit, igyekszik erőteljesebben meghúzni a határokat, hogy semmiképp ne fordulhasson elő olyan, hogy valaki gyógyítással, orvoslással összefüggő tevékenységeket kínáljon az ásványkiállítás örve alatt.

Lelkes épp zajló Lurdy-házas börzéje egyébként csakugyan szöges ellentétének tűnik a februári rendezvényhez hasonlítva. A geonapok rész kiemelkedő szakmai szinvonalú kiállítókat és főként a gyerekek, de igazából a felnőttek számára is izgalmas interaktív foglalkoztatókat, tevékenységeket foglal magába. Több földtani kutatóintézet, geo- és nemzeti park is bemutatkozik, egyetemek, múzeumok képviseltetik magukat, kivonult többek között a Mol, a Csillagszekér planetárium és jó pár tudományos társaság is. A rengeteg szakmai kiállító és rendes ásványárus közt valóban szinte fel sem tűnik, hogy azért maradt még pár ezoterikus kristályharcos és lélekgyógyász a mezőnyben, de ezeket könnyű is elkerülni, az ásványgyűjtők terme, a geonapok résztvevői és a valóban tudományos igényű előadások, és 3d barlangvetítések közt ingázva. Az alábbi nagyképes fotóriport talán érzékelteti, hogy mivel várja a tavaszi nagy börze a geológia iránt érdeklődőket.