Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

26 méteres halgyíkok uralták a tengereket

2018.04.09. 20:54

26 méterre is megnőhetett az ichtioszaurusz nevű halgyík, állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport egy Nagy-Britanniában talált alsó állkapocscsont fosszíliát vizsgálva. Ezekről a csontokról korábban azt gondolták, hogy dinoszauruszokhoz tartoztak. Eredményeiket a Plos One című tudományos lapban mutatták be.

Az egyméteres állkapocscsontra öt részre törve bukkant Dean Lomax, a Manchesteri Egyetem kutatója munkatársaival 2016-ban a délnyugat-angliai Lilstockban, majd ezt más ichtioszaurusz-csontokkal összehasonlítva következtettek a kutatók az ősi állat méreteire. 

A halgyíkok, vagy ichtioszauruszok domináns vízi hüllők voltak a jura kori tengerekben. Elevenszülők voltak, még az utódok világrahozatalakor sem hagyták el a vizet. Húsevőként főként hüllőkkel, halakkal, tengeri ízeltlábúakkal táplálkoztak.

ctcz4yzobdkk6blkqmq3

Az ichtioszaurusz-fosszíliák nagyon gyakoriak Nagy-Britanniában, nemrég egy hasában 6-8 embriót hordozó vemhes halgyík fosszíliáját mutatták be szakértők.

(MTI)