Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kimondatlan szavakat is meghall az MIT készüléke

2018.04.09. 10:56

Mindenkivel előfordul, hogy a távolba merengve magában beszél, kimondatlan szavakkal. Ezt hívják szubvokalizációnak, és most már gyakorlati haszna is lehet, mert az MIT kutatói kifejlesztettek egy eszközt, amely érzékeli ezt a néma beszédet. 

Fotó: MIT

Gondolatolvasásról szó sincs, ezt Arnav Kapur, az eszköz feltalálója is kihangsúlyozta, hiszen nem az agyat figyelik meg, hanem az arc és a nyak izmainak alig észrevehető mozdulatait, amely a szubvokalizáció során keletkeznek. 

A furcsa állkapocsmerevítőnek kinéző eszköz bluetooth kapcsolaton küldi el az érzékelt jeleket a számítógépnek, és onnan egy szerverre kerülnek az adatok, azon végzik el a tolmácsolást.

Az eszköznek még csak a prototípusa készült el, de nagy esély van rá, hogy a kutatók folytatják a fejlesztést, mert lenne igény egy ilyen szerkezetre. Vagy legalább érdemes lenne beépíteni a technológiát más eszközökbe, például fejhallgatókba.

Képzeljük csak el, hogy munka vagy vezetés közben fel sem kell emelni a kezünket a billentyűzetről, illetve a kormányról, és némán kimondott parancsokkal tudjuk kezelni a zenelejátszót, vagy bármilyen más programot. Ez egyben megoldaná azt a problémát is, hogy amikor már szól a zene, nem tudjuk kimondott szavakkal utasítani a Sirit vagy az Alexát, hogy állítsák le a zenét, mert a digitális asszisztensek nem hallják a parancsainkat a hangosan szóló zene miatt.

(Engadget)