Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Talán mégsem létezik a Föld 2.0

2018.04.09. 17:26

Tudósok megkérdőjelezték az egyik leginkább Föld-szerű bolygó létét, miután jobban kiismerték a felfedezésért felelős Kepler űrtávcső működését, és újra átnézték az eredeti adatokat. Bár a 2015-ben felfedezett Kepler 452b jelű bolygó ezer fényévre van tőlük, így az odautazás nem megvalósítható, szomorú hír ez a földönkívüli élet kutatóinak.

A csillagászok nagyon lelkesek voltak a 452b felfedezésekor, hiszen a bolygó csak egy kicsivel nagyobb a Földnél, az élhető zónában van, és 385 nap alatt járja körbe a saját központi csillagját.

Annyira passzolt minden adat, hogy elnevezték Föld 2.0-nak.

Csakhogy a 452b adatait a Kepler elsődleges küldetése során gyűjtötték be, amely 2009 és 2013 között futott, és a műszerek meghibásodása miatt kellett befejezni. Ebben az időszakban a távcső az ég egyetlen szeletét figyelte, hátha észrevesz egy bolygó általi kitakarást, amikor egy időre eltűnik vagy elhalványul az egyik csillag, ez ugyanis a Naprendszeren kívüli (exo)bolygók felfedezésének jól bevált módszere.

Ahhoz viszont, hogy hitelesen megállapítsák egy elhalványulásról, hogy bolygó okozta, legalább háromszor észlelni kell a jelenséget. A Kepler 452b esetében a hosszú keringési idő miatt erre csak egyszer volt lehetőség. Ennek ellenére a csapat úgy döntött, 99 százalék az esélye, hogy a bolygó létezik.

Most az Astrophysical Journal közölt egy friss tanulmányt, amelyben a kutatók megnézték a régi adatokat, most, hogy jól már ismerik a Kepler hibajelenségeit. Ez alapján jobban meg tudják különböztetni a műszerek hibáiból adódó téves riasztásokat a valódi felfedezésektől - írja a Scientific American.

Jeff Coughlin, a SETI Intézet munkatársa a kollégáival átfuttatta a Kepler 452b adatait több szimuláción, és az jött ki nekik, hogy 16 és 92 százalék közé esik a bolygó létezésének valószínűsége, abban viszont egészen biztosak, hogy 99 százalékról szó sem lehet.

A Kepler 452b egyelőre megtarthatja bolygó státuszát

Nem sikerült bebizonyítani, hogy csakis műszeres hibából eredhetnek az adatok. Egyedül a Hubble űrteleszkóppal lehetne ellenőrizni, hogy ott van-e a bolygó, ám ehhez vagy idén április 18-ra kell hozzáférést szerezni a kutatóknak, vagy várniuk kell 2019 május 8-ig, amikor megint jó lesz a csillagok állása a vizsgálathoz.