Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Pusztító migrén a legerősebb csilipaprikától

2018.04.10. 14:01

A világ legerősebbjének tartott Carolina Reaper nevű csilipaprika-fajtából fogyasztott egy 34 éves férfi egy New York állambeli versenyen, a következő napokban "pusztító fájdalommal járó" fejfájás jelentkezett nála, de olyan erős, hogy végül kórházi kezelésre szorult, írta az MTI a BBC hírére hivatkozva. A fiatal férfi esetét bemutatták a BMJ Case Reports című szaklapban mint az első olyan alkalom, amelynél a fejfájás kapcsolatba hozható a csilipaprika fogyasztásával.

A férfit ellátó orvos felhívta a figyelmet arra, hogy azonnal orvoshoz kell fordulni, amint valaki csilipaprika evését követően hirtelen fejfájásrohamokat tapasztal. A rohamszerű fejfájást az agyba vért szállító erek hirtelen összeszűkülése okozta, ezt a tünetegyüttest RCVS-ként, azaz reverzibilis cerebrális vazokonstrikciós szindrómaként ismeri a tudomány.

A férfinél a paprika evése után közvetlenül öklendezési inger jelentkezett. A következő napokban súlyos nyaki fájdalmat tapasztalt az egész testét legyengítő fejfájásrohamokkal, melyek alkalmanként néhány másodpercig tartottak. Fájdalma olyannyira felerősödött, hogy elment a sürgősségi osztályra, ahol különféle neurológiai vizsgálatoknak vetették alá, de minden eredménye negatív volt.

A CT-vizsgálat után megállapították, hogy agyának több artériája összeszűkült, így diagnosztizálták nála az RCVS-t. Az öt héttel később megismételt CT-vizsgálatok szerint a csilit fogyasztó férfi artériái újra normális állapotukba tértek vissza.

CT felvételen jól látszanak az összeszűkült agyerek
CT felvételen jól látszanak az összeszűkült agyerek
Fotó: Satish Kumar Boddhula, Sowmya Boddhula, Kulothungan Gunasekaran, Edward Bischof

A szindrómának nincs mindig egyértelmű oka, de jelentkezhet néhány gyógyszerre vagy illegális drogra adott reakcióként is, de ez volt az első eset, hogy chili fogyasztásával hozták összefüggésbe a szindróma jelentkezését. A csili fogyasztását korábban már kapcsolatba hozták a hirtelen szívkoszorúér-elzáródással és a szívrohammal is.