Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

400 éve nem olvadtak ennyire az alaszkai gleccserek

2018.04.11. 13:51

Az emelkedő nyári hőmérséklet miatt hatvanszor több hó olvad el a Denali Nemzeti Parkban lévő Hunter-hegyen, mint az iparosodás 150 évvel ezelőtti kezdete előtt

- állapította meg Dominic Winski, a Dartmouth Egyetem gleccserkutatója, aki a Journal of Geophysical Research: Atmospheres című tudományos lapban publikálta az erről szóló tanulmányát. A 4442 méteres Hunter-hegyen napjainkban több hó olvad el, mint az elmúlt 400 évben bármikor - idézte a tanulmányt az MTI.

Winski és társai a Hunter-hegy jegéből fúrtak ki jégmintákat, és ezek összetételéből következtettek a klíma változására. A mai nyarak legalább 1,2-2 Celsius-fokkal melegebbek a 18. és a 19. század, valamint a 20. század elejének nyarainál. Ugyanebben az időszakban a Hunter-hegy klímája kétszer akkora mértékben melegedett, mint Alaszka tengerszinten lévő területein.

A kutatók összefüggést találtak a Hunter-hegy és a Csendes-óceán trópusi területeinek felmelegedése között, és az utóbbiról már megállapították kutatók, hogy az üvegházhatást okozó gázok okozzák. A trópusi területek megváltoztatták a levegő mozgását a trópusi vidék és a pólusok között, és ez állhat az alaszkai olvadás hátterében - írja a Science Daily.