Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Kihalás szélén a punk teknős

2018.04.13. 14:28

Az ausztráliai Mary-folyamban élő "punkteknős", ami becenevét a páncélján taréjszerűen növő zöld algák miatt kapta, feljebb került a leginkább veszélyeztetett fajok listáján, írja az MTI.  A Londoni Állattani Társaság evolúciós jelentőségű és globálisan veszélyeztetett fajokról összeállított listájának, az EDGE-nek 29. helyére került a héten a különleges ausztrál hüllőfaj (Elusor macrurus), hogy ezzel fokozottabb védelmére hívják fel a figyelmet.

"Mintegy 50 millió évet kell visszamennünk az időben, hogy a punkteknős közeli rokonait megtaláljuk. Nagy hiba lenne, ha hagynánk kihalni ezt a fajt, melynek egyedei a dinoszauruszok korában is éltek már" – mondta Marilyn Connell, az ausztrál Charles Darwin Egyetem kutatója. A Londoni Állattani Társaság nem tudott pontosat mondani a Mary-folyami teknős populációjának méretéről.

A veszélyeztetett fajok vörös listáján veszélyeztetett státuszú teknős régebben népszerű házi kedvenc volt. Az akadémiai kutatást 1974-ben az akadályozta meg, hogy a kereskedők nem voltak elárulni a jellegzetes teknős lelőhelyét, miután Ausztrália megtiltotta, hogy otthon házi állatként tartsák. Csaknem 20 évvel később John Cann, egy Sydney-ben lakó teknősrajongó újra felfedezte a teknőst a queenslandi Mary-folyóban. Ekkor állapították meg, hogy önálló fajt képvisel.

A punkteknős élőhelye nem áll védelem alatt, az új halfajok folyóba telepítése pedig veszélyezteti a teknős kicsinyeit. "Sok millió éven át fennmaradtak, aztán egyszer csak a helyi ragadozók mellett megjelentek a sertések és a rókák, végül az ember, így került veszélybe a Mary-folyami teknős" – magyarázta Cann.