Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem lesz több Harvey hurrikán

GettyImages-839645852
2018.04.13. 08:37

Kihúzták a hurrikánnevek listájáról a Harvey-t, az Irmát, a Mariát és a Nate-t, mivel így hívták a tavaly sok áldozatot követelő trópusi viharokat. Az amerikai óceán- és légkörkutató intézet (NOAA) csütörtökön jelentette be, hogy a Meteorológiai Világszervezet illetékes tanácsa a négy törölt név helyett újakat vett fel a listára. Az új nevek:

  • Harold
  • Idalia
  • Margot
  • Nigel.

A neveket a 2023-as hurrikánszezonban használják először.

1954 óta 86-ot húztak ki az atlanti-óceáni hurrikánoknak adhat nevek listájáról. Akkor döntenek a törlés mellett, ha a nevet viselő ciklon olyan pusztító volt, hogy tapintatlanság lenne a neve jövőbeli használata.

A Harvey hurrikán augusztus 25-én csapott le Texasra, legalább 68 halálos áldozata volt. Az Irma tombolása közvetlenül 44, közvetve 85 ember halálát okozta a karibi térségben és Floridában. A Maria hurrikánnak Dominikán 31, Puerto Ricóban 65 ember esett áldozatául. A Nate ciklon okozta esőzések és áradások Közép-Amerikában 45 ember halálával jártak.

A NOAA hatévente rotálja a hurrikánoknak adott neveket, Harvey, Irma, Maria és Nate a fenti döntés értelmében soha többé nem tér vissza a nómenklatúrában.

Nyitókép: Harvey által felkapott és eldobott repülőgép Texasban, 2017. augusztus 26-án (Joe Raedle/Getty Images Hungary)