Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Június 3-án választ Szlovénia

2018.04.14. 13:11

Borut Pahor államfő bejelentette, hogy június 3-án tartják Szlovéniában az előrehozott parlamenti választásokat. Az államfő szombaton aláírja a parlament feloszlatásáról szóló döntést is.

A szlovén elnök nem jelölt ideiglenes miniszterelnököt Miro Cerar, a március közepén leköszönt kormányfő helyére. Április 14-én lejárt az alkotmányban biztosított határidő, amelyen belül a képviselők átmeneti miniszterelnök-jelöltet állíthattak volna, de ez nem történt meg. A pártok azzal érveltek, hogy a mostani parlamentnek hamarosan amúgy is lejárt volna a mandátuma, így értelmetlennek tartották, hogy ideiglenes kormányfőt válasszanak.

Az előrehozott választások időpontjáról Pahor egyeztetett a politikai alakulatok vezetőivel, és két nemzetiségi képviselővel, a magyarral és az olasszal is.

Miro Cerar rendkívüli kormányülésen jelentette be lemondását, miután a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a népszavazás eredményét, amit a kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjéről, a Koper-Divaca vasútvonal egy 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építéséről rendeztek tavaly szeptemberben. Cerar a lemondása után ügyvivő miniszterelnökként vezeti a kabinetet utódja megválasztásáig.

(MTI)