Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy 13 éves fiú találta meg Kékfogú Harald ezüstkincsét

2018.04.16. 17:09
Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király korából származó ezüstkincsre bukkantak Rügen szigetén egy szántóföldön.

A régészek szerint az értékes ezüstkincs a 10. század végéről származik, abból a korból, amikor a vikingek áttértek a kereszténységre. A kincseket egy 13 éves fiú, Luca Malaschnitschenko fedezte fel, amikor a  tanárával fémdetektorral kutatott kincsek után januárban. Elsőre azt hitték, hogy csak egy értéktelen alumíniumdarabot találtak, de a közelebbi megvizsgáláskor kiderült, hogy értékes ezüstpénzről van szó.

Ennek nyomán kezdtek ásatásokba a hétvégén a hatóságok egy 400 négyzetméternyi területen. Nyakláncokat és karpereceket, gyöngyöket, fibulákat, szétszakadt ékszereket, valamint 500-600, részben széttöredezett érmét találtak. Közülük több, mint 100 a legendás dán király, I. (Kékfogú) Harald uralkodásához köthető.

Ez a kincs a legnagyobb pénzlelet ebből a korból a Balti-tenger keleti térségében, ezért kiemelkedő jelentőségű

– idézi az MTI Michael Schirrene, az ásatás vezetőjét.

Becslések szerint a kincseket a 980-as évek végén áshatták el. Alig néhány kilométerrel távolabb, Hiddensee szigetén találták meg 1872-ben és 1874-ben a híres hiddensee-i aranykincset, amelyet a dán királynak, illetve közvetlen környezetének tulajdonítanak.

A vikingként született Kékfogú Harald a dán birodalom megalapítója, ő egységesítette az országot, vezette be a kereszténységet és reformokat hozott. Az uralkodó történelmi források szerint fiával, Villásszakállú Svenddel szemben elveszített Balti-tengeri csata után Pomerániába menekült. Kékfogú Harald nevét viseli ma a Bluetooth, a kis hatótávolságú rádiós kapcsolat is. Azért róla nevezték el, mert ahogy Harald egyesítette a dán, norvég és svéd törzseket, a rendszer ugyanúgy kapcsolja össze a különböző technikai eszközöket.Mint az MTI a cikk végén írja:

I. Harald nagyon szerette az áfonyát, ezért volt mindig kék a foga.