Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lehet, hogy nem látta még ilyen szép felbontásban a Holdat

2018.04.16. 11:40

Nyolc éve, 2009 óta kering Hold körüli pályáján a NASA űrszondája, a Lunar Reconnaissance Orbiter. Az LRO a Constellation program keretében elsősorban a majdani holdexpedíciók számára gyűjt adatokat: lehetséges leszállóhelyeket keres és térképez fel, de adatokat gyűjt a korábbi emberi leszállások nyomairól is.

Az évek során gyűjtött adatokból a NASA most egy minden korábbinál részletesebb és szebb videót hozott nyilvánosságra. A 4K-s felbontású ötperces videón a holdfelszín szinte tapinthatónak tűnik.

A videóban a Hold több nevezetes képződményéről is közeli képet kapunk: ott van a Földről nem nagyon látható hatalmas holdtenger, a Mare Orientale; az egyik legfényesebb holdi alakzat, az Aristarchus-kráter; vagy a déli póluson lévő Shackleton-kráter. A pólusokra különösen nagy figyelmet fordítanak az LRO missziójában, hiszen feltehetően ott van olyan jelentősebb mennyiségű vízjég, ami egyszer a holdexpedíciók számára is fontos lehet.

A videón jól látszik az ezidáig utolsó emberes holdutazás, az Apollo–17 leszállási helye, és még az otthagyott holdjáró is. A Hold-missziók emlékeit amúgy is egyre inkább kozmológikus jelentőségű megőrzendő kulturális örökségként kezelik – az LRO ebben is fontos szerepet játszik.