Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy globális katasztrófa miatt győztek a Földön a dinók

shutterstock 669862390
2018.04.17. 15:49
A dioszauruszok kihalásáról minden óvodás tud, az viszont jóval kevésbé közismert, hogy az elszaporodásuk is egy tömeges kihalási eseménynek köszönhető 165 millió évvel korábban.

A műanyagfigurákként reinkarnálódó dinók úgy kapcsolódnak össze a földi pályafutásuknak véget vető 65 millió évvel ezelőtti meteorbecsapódással az emberi tudatban, ahogy mi szeretnénk elkerülni, hogy olajfúrótornyokkal és a leolvadó globális hűtőszekrénnyel maradjunk meg egy közös rajzlapon. Arról viszont, hogy hogy lepték el a földet a teljes ökoszisztémákat uraló őshüllők, már sokkal kevesebbet szoktak tudni.

Egy új kutatás éppen ezzel foglalkozik, és azt mutatja be, hogy a dinóknak nem csak a kipusztulása, de az elszaporodásuk is egy tömeges kihalási krízisnek köszönhető, 232 millió évvel ezelőtt. A Nature Communications-ben megjelent tanulmány olasz és angol szerzői azt vizsgálják, miért tudhattak hirtelen tömegével megjelenni a dinoszauruszok a szárazföldön.

Grafika: Nature.com

Bár a dinók már korábban, a triász időszak kezdetén megjelentek, az első 13 millió évben a fennmaradt fosszíliák szerint még elég ritkák voltak. Ezután azonban, 232 millió éve tötént valami. A kormeghatározás szempontjából alaposan vizsgált Dolomitokban például nagyon sok dinoszaurusz lábnyom és csont maradt meg az ezt követő időszakból, míg előzetesen ezek teljesen hiányoznak. Hasonló a helyzet Dél-Amerikában is – úgy tűnik a világ különböző részein (ebben az időszakban még egyetlen kontinens, a Pangea volt a Földön) geológiai léptékkel egyszerre, viszonylag rövid időn belül terjedtek el a szárazföldet gyorsan meghódító óriáshüllők.

A tanulmány szerzői azt is tudni vélik, hogy mihez érdemes ezt kötni. Éppen ekkor, 230 millió éve volt a földtörténet egyik nagy tömeges kihalási eseménye, a Karni időszak nedves időszaka. Ekkor relatíve rövid időn, egymillió éven belül négyszer váltotta egymást a csapadékos és a száraz klíma. A radikális klímaváltozás oka a mai Kanadában, Alaszkában történt óriási vulkánkitörések, és az ezek miatt a légkörbe és az óceánba kerülő sok széndioxid, a következménye pedig a tömeges fajkihalás.

Ezzel azonban megnyílt a terep a dinoszauruszok előtt, melyek ezután 165 millió évig domináltak a Földön, mielőtt nekik is eljött a végzetük. Mások szerencsésebbek voltak, ugyanekkor, a 230 millió évvel ezelőtti tragédiák után terjedhettek el a krokodilok, a gyíkok, a teknősök, sőt: az emlősök is.