Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A legtöbbet szenvedőknek is segít egy új migrén elleni szer

2018.04.18. 15:24

Húsz éve nem volt érdemi előrelépés a migrén elleni közdelemben, az elmúlt két évtizedben nem jelent meg érdemi új terápia, a korábbiaknál hatékonyabb gyógyszer. Ezen változtathat az a fejlesztési szakaszban lévő új szer, amiről decemberben mi is beszámoltunk.

Novartis által gyártott erenumab nevű szer egy olyan antitestalapú új terápia, mely jelentősen csökkenti a migrénrohamok gyakoriságát és súlyosságát. A fájdalomérzetben, a fejfájás súlyosságában is kulcsszerepet játszó a CGRP neuropeptideket semlegesíti, és már a korábbi kísérletek is azt jelezték, hogy a páciensek egyötödénél teljesen elmulaszthatja a fejfájást.

Az Independentben ismertetett újabb eredmények azt mutatják, hogy az új terápia azok közül is sokaknak segíthet, akiknél semmilyen más kezelés nem működött. Olyan súlyos eseteket vizsgáltak, ahol a páciensnek havonta átlagosan kilenc rohama van, és már kettő-négy sikertelen egyéb kezelésen voltak túl. A kezelés ezeknek a betegeknek a harmadánál is jelentősen, legalább a felével csökkentette a rohamok számát.

A kísérleti alanyok heti egy injekciót kaptak három hónapon keresztül. A várakozások szerint a szer nagyban javíthatja az érintettek életminőségét.  A világon minden hetedik ember rendszeresen küzd migrénnel, a nőknél a betegség háromszor gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál.