Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A karib-tengeri szellemháló már több száz áldozatot szedett

2018.04.19. 16:05

A Karib-tenger partvidékén egy hatalmas, szabadon úszó hálót találtak a búvárok, amibe több száz állat volt beleakadva – többek között cápák is. A szellemhálónak nevezett képződmény már hónapok óta úszik az óceánban, ezalatt rengeteg élőlényt "felfalt" és elpusztított. A megtalálója elmondása szerint körülbelül 15×15 méteres hálógombolyagban találtak vödröket, palackokat és egy hosszú kábelt is.

Dominick Martin-Mayes, egy 27 éves halász és búvároktató fedezte fel a hálót. Martin azt mondta az Independentnek, hogy a barátaival megfigyelt hálóba sok hal és cápa volt belegabalyodva . Az elpusztult állatok jó része már annyira oszlásnak indult , hogy sokukról nem is lehet megállapítani, hogy melyik fajhoz tartozik.

A háló megtalálói először azt hitték, hogy valami fatörzset látnak úszni a víz felszínén.

Amikor beugrottam a vízbe, sokkolt a látvány. Amit elsőre megláttam, az egy fiatal, óceáni fehérfoltú cápa volt.

– mondta Martin-Mayes.

fishing-net-cayman
Fotó: Dominick Martin-Mayes

Barátjával megpróbálták kiszabadítani az életben maradt tengeri élőlényeket, de a legtöbb hálóba akadt állat már halott volt.

A háló valószínűleg már több száz kilométert utazott az óceánban. Tim Austin, a helyi környezetvédelmi minisztérium igazgatóhelyettese azt nyilatkozta a Cayman Compassnak, hogy a hálóba akadt fajok mennyiségéből arra lehet következtetni, hogy nagyon nagy utat tett meg a gyilkos képződmény.

A baj ráadásul egyre nagyobb: egyre több állat akad a hálóba, és egyre több ragadozó érkezik oda, hogy falatozzon a csapdába esett halakból – így viszont ők is beakadhatnak. Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy a búvárok nem tudnak sokáig a vízben maradni az erős áramlatok, a ragadozók és annak a veszélye miatt, hogy beleakadnak a hálóba.

Egyelőre nem sikerült se ideiglenes, se végső megoldást találni, az elpusztult halakkal teli háló ugyanis túl nehéz volt a búvároknak ahhoz, hogy elvontassák.
A helyi illetékesek már dolgoznak a képződmény elszállításán!