Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szmogtól fulladozik Los Angeles

000 Was8930739
2018.04.19. 14:00

Az Amerikai Tüdő Szervezet a héten ismertette State of the Air 2018 című tanulmányát, mely a 2014 és 2016 közötti évek légszennyezettségét vizsgálja, írja az MTI. A jelentés szerint a kaliforniai városokban a legrosszabb a levegő az Egyesült Államokban, a legszennyezettebb levegőjű városok listáján Los Angeles az első a talajközeli ózon (azaz szmog) mennyiségét tekintve, a második helyen Bakersfield áll, de mindhárom kategóriában (ózon, egész éves és rövidtávon mért szállópor-mennyiség) kaliforniai városok szerepelnek az élmezőnyben.

A rossz levegő okai különbözőek, Bakersfielben például a mezőgazdaság és az olajipar okozza a problémát. A tanulmány szerint azonban nemcsak a mintegy 40 millió, Kaliforniában élő ember szenved a légszennyezettségtől, hanem az egész Egyesült Államokban összesen mintegy 134 millió ember.

A mostani eredményeket a korábbi jelentéssel összehasonlítva megállapították, hogy 2014 és 2016 között jelentősen növekedett a szennyezettség mértéke a klímaváltozás miatt. A szállóporterhelés azonban csökkent, ami elsősorban a műszakilag fejlettebb járműveknek köszönhető.

A kutatók munkájukkal felszólítják Donald Trump amerikai elnököt, hogy tegyen többet a klímaváltozás elleni küzdelemért. A kormány azonban éppen azt tervezi, hogy enyhít az új autók benzinfogyasztásának és károsanyag-kibocsátásának korlátozásain.

Nyitókép: szmogba burkólódzó Los Angeles (Mark Ralston/AFP)