Judit
3 °C
7 °C

Szmogtól fulladozik Los Angeles

000 Was8930739
2018.04.19. 14:00

Az Amerikai Tüdő Szervezet a héten ismertette State of the Air 2018 című tanulmányát, mely a 2014 és 2016 közötti évek légszennyezettségét vizsgálja, írja az MTI. A jelentés szerint a kaliforniai városokban a legrosszabb a levegő az Egyesült Államokban, a legszennyezettebb levegőjű városok listáján Los Angeles az első a talajközeli ózon (azaz szmog) mennyiségét tekintve, a második helyen Bakersfield áll, de mindhárom kategóriában (ózon, egész éves és rövidtávon mért szállópor-mennyiség) kaliforniai városok szerepelnek az élmezőnyben.

A rossz levegő okai különbözőek, Bakersfielben például a mezőgazdaság és az olajipar okozza a problémát. A tanulmány szerint azonban nemcsak a mintegy 40 millió, Kaliforniában élő ember szenved a légszennyezettségtől, hanem az egész Egyesült Államokban összesen mintegy 134 millió ember.

A mostani eredményeket a korábbi jelentéssel összehasonlítva megállapították, hogy 2014 és 2016 között jelentősen növekedett a szennyezettség mértéke a klímaváltozás miatt. A szállóporterhelés azonban csökkent, ami elsősorban a műszakilag fejlettebb járműveknek köszönhető.

A kutatók munkájukkal felszólítják Donald Trump amerikai elnököt, hogy tegyen többet a klímaváltozás elleni küzdelemért. A kormány azonban éppen azt tervezi, hogy enyhít az új autók benzinfogyasztásának és károsanyag-kibocsátásának korlátozásain.

Nyitókép: szmogba burkólódzó Los Angeles (Mark Ralston/AFP)