Judit
3 °C
7 °C

15 hónap után ismét van igazgatója a NASA-nak

2018.04.20. 09:11

2017. január 20-án, pár órával Donald Trump beiktatása előtt távozott a NASA éléről Charles Bolden egykori űrhajós, akit Barack Obama nevezett ki 2009-ben az amerikai űrkutatási hivatal igazgatójának. Az Egyesült Államok legnagyobb presztízsű, 20,7 milliárd dolláros költségvetésű szövetségi ügynökségét mostanáig Bolden helyettese, Robert Lightfoot vezette ideiglenes ügyvezető igazgatóként. (Ezzel Lightfoot lett a leghosszabb ideig, 454 napig hivatalban maradó ügyvezető igazgató.)

A 15 hónapos interregnum április 19-én véget ért, amikor a szenátus jóváhagyta Jim Bridenstine kinevezését a NASA 13. igazgatójának. A szavazás drámai volt, hajszálon múlt a klímaszkeptikus Bridenstine kinevezése: 50 igen és 49 nem szavazat futott be Trump elnök jelöltjére, ami jól mutatja a demokrata szenátorok ellenállását (mint ahogy az is, hogy csak mostanra sikerült átnyomni Trump emberét).

Donald Trump amerikai elnök 2017 szeptember elején nevezte meg jelöltjét a NASA élére. Jim Bridenstine oklahomai republikánus képviselő a Rice Egyetemen szerzett diplomát, ahol közgazdaságtant, üzleti tanulmányokat és pszichológiát tanult. Doktori címet szerzett a Cornell Egyetemen. Részt vett a Rocket Racing League-ben, ami nagyjából ugyanaz, mint a NASCAR, csak rakéta-hajtóművekkel működtetik a járműveket. Bridenstine a haditengerészetnél szolgált 9 évet, kezdetben E-2C Hawkeye légtérellenőrző géppel repült, majd átképzése után F-18 Horneten repülő vadászpilóta lett. Irakban és Afganisztánban is szolgált; jelenleg is az Oklahoma Air National Guard tagja.

A haditengerészettől való leszerelése után a Tulsa Air & Space Museum vezetője lett, majd 2012-ben került a kongresszusba. Benne van egy tudományos bizottságban (House Science, Space and Technology Committee), és megpróbálna új életet lehelni a NASA-ba az American Space Renaissance Act programjával, ami, mint neve is mutatja, reneszánszt ígér az űrkutatásban. Jim Bridenstine szeretné, ha Amerika visszatérne a Holdra, és nem hiszi, hogy emberi tevékenység okozná a klímaváltozást. NASA igazgatóként nem lesz könnyű dolga, egy sor problémás részleget gatyába kell ráznia, és nyakába kapja például a James Webb űrteleszkóp ügyét is, aminek startját nem sokkal ezelőtt halasztották el 2020-ra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?