16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Meggyógyult a szupergonorrheával fertőzött brit férfi

2018.04.20. 19:28

Orvosai szerint nagy szerencséje volt annak a brit férfinak, akinek sikerült meggyógyulnia a gonorrhea szuperellenálló baktériuma által okozott fertőzésből, az eset pedig mindenkinek vészcsengőt jelent, írja a BBC.

A férfinak állandó szexuális partnere volt az Egyesült Királyságban, de a húgyúti fertőzést nem tőle kapta el, hanem egy délkelet-ázsiai alkalmi partnertől. A baktérium nem reagált az antibiotikumokra, pedig a férfit év eleje óta kezelték.

A WHO és az Európai Járványügyi Központ rövid szakmai egyeztetés után egyetértettek abban, hogy ez a világ legsúlyosabb gonorrheás esete. Végül aztán egy utolsó, ertapenemet használó kezelés sikeresnek bizonyult.

Azóta viszont két újabb esetet jelentettek Ausztráliából, amikben szuperrezisztens baktérium érintett. A két új ausztrál fertőzött közül az egyik szintén kapcsolatba lépett egy délkelet-ázsiai nővel, a másik azonban nem számolt be ilyesmiről.

A gonorrhea a Neisseria gonorrhoeae nevű baktériumból alakul ki. Védekezés nélküli szexszel terjed, vaginális, orális és anális úton (és nem, a fogamzásgátló nem véd meg tőle, csak az óvszer). A betegségnek gyakran nincsenek látható tünetei, de a zöldes-sárgás váladékürülés, a fájdalmas vizelés és a menstruációk közti vérzés gonorrhea jelenlétére utalhat. Ha nem kezelik, az meddőséghez, vagy a kismedence gyulladásos megbetegedéséhez vezethet; terhesség alatt a magzatot is megfertőzheti. A betegséget antibiotikumokkal kezelik, de tavaly nyáron készült egy kísérleti védőoltás, amiről kiderült, hogy keresztvédettséget nyújt a gonorrhea kórokozója ellen.  • Hírek
  • Hírek