Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meggyógyult a szupergonorrheával fertőzött brit férfi

2018.04.20. 19:28

Orvosai szerint nagy szerencséje volt annak a brit férfinak, akinek sikerült meggyógyulnia a gonorrhea szuperellenálló baktériuma által okozott fertőzésből, az eset pedig mindenkinek vészcsengőt jelent, írja a BBC.

A férfinak állandó szexuális partnere volt az Egyesült Királyságban, de a húgyúti fertőzést nem tőle kapta el, hanem egy délkelet-ázsiai alkalmi partnertől. A baktérium nem reagált az antibiotikumokra, pedig a férfit év eleje óta kezelték.

A WHO és az Európai Járványügyi Központ rövid szakmai egyeztetés után egyetértettek abban, hogy ez a világ legsúlyosabb gonorrheás esete. Végül aztán egy utolsó, ertapenemet használó kezelés sikeresnek bizonyult.

Azóta viszont két újabb esetet jelentettek Ausztráliából, amikben szuperrezisztens baktérium érintett. A két új ausztrál fertőzött közül az egyik szintén kapcsolatba lépett egy délkelet-ázsiai nővel, a másik azonban nem számolt be ilyesmiről.

A gonorrhea a Neisseria gonorrhoeae nevű baktériumból alakul ki. Védekezés nélküli szexszel terjed, vaginális, orális és anális úton (és nem, a fogamzásgátló nem véd meg tőle, csak az óvszer). A betegségnek gyakran nincsenek látható tünetei, de a zöldes-sárgás váladékürülés, a fájdalmas vizelés és a menstruációk közti vérzés gonorrhea jelenlétére utalhat. Ha nem kezelik, az meddőséghez, vagy a kismedence gyulladásos megbetegedéséhez vezethet; terhesség alatt a magzatot is megfertőzheti. A betegséget antibiotikumokkal kezelik, de tavaly nyáron készült egy kísérleti védőoltás, amiről kiderült, hogy keresztvédettséget nyújt a gonorrhea kórokozója ellen.