Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

WHO: Ebola miatt elkülönítőbe került egy laboratóriumi tudós Budapesten

2018.04.20. 17:22 Módosítva: 2018-04-20 17:37:55

A WHO bejelentette, hogy ebola elleni kísérleti vakcinákat és gyógyszereket küldött Magyarországra, hogy ezekkel kezeljenek egy laboratóriumban dolgozó tudóst, aki még április elején került kapcsolatba a vírussal – írja a Washington Post.

Az egészségügyi világszervezet szerint a tudóst azonnal elkülönítették egy budapesti kórházban, és elhanyagolható a veszélye, hogy bárkire átterjedjen az ebola. Azt is hozzátették, hogy a laboratóriumi dolgozónál nem jelentkeztek tünetek, így egyelőre azt sem tudni, hogy egyáltalán elkapta-e a fertőzést.

Az egészségügyi világszervezet szerint a magyar hatóságok kértek segítséget még a múlt héten, miután az egyébként biztonságos laboratóriumban dolgozó tudós „véletlenül" érintkezett az ebolával. A WHO szerint egy kísérleti vakcinát és két, még nem szabadalmaztatott gyógyszert is eljuttattak Magyarországra.

Frissítés: nem sokkal azt követően, hogy a hír magyar nyelven is megjelent, az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) közleményt adott ki az MTI-nek. Eszerint az OKI Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában történt baleset múlt pénteken, „nemzetközi feladathoz kapcsolódó, filovírussal végzett munka során”. A filovírusok családjába tartozik az ebola és a marburg vírus is, mindkettő vérzéses lázzal jár.

Az OKI megerősítette, ami a WHO tájékoztatásában áll, miszerint „az érintett laboratóriumi dolgozó a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László telephelyén, speciálisan kialakított egységben 7 napja áll megfigyelés alatt.” A dolgozón a megfigyelés alatt az oltási reakción kívül más tünetet nem észleltek.

A WHO segítségével a vírus elleni oltóanyag 24 órán belül Magyarországra érkezett és az érintett laboratóriumi szakember megkapta. Megérkezett a kísérleti fázisban lévő vírusellenes szer is. A közleményben hangsúlyozták: „a többi munkatársra, illetve a lakosságra az eset veszélyt nem jelent”.