Elhunyt Magyari Béla kiképzett űrhajós

2018.04.23. 12:29 Módosítva: 2018.04.23. 12:29

A családhoz közel álló források arról adtak hírt, hogy 68 éves korában elhunyt Magyari Béla, aki Farkas Bertalan tartalékaként megkapta a kiképzést, hogy az űrbe utazhasson.

Magyari 1949-ben született Kiskunfélegyházán, majd kisvártatva egy vitorlázórepülő fülkéjében találta magát. 1972-ben lett repülőtiszt, Farkas Bertalannal együtt húzták fel a pilótacsizmát. Pápára kerültek, MiG–21-eseikkel repültek, és 1977-től első osztályú vadászrepülő.

Vlagyimir Dzsanyibekov és Magyari Béla, a Szojuz–36 tartalékszemélyzete
Vlagyimir Dzsanyibekov és Magyari Béla, a Szojuz–36 tartalékszemélyzete
Fotó: Spacefacts.de

A Szovjetunió és a kelet-európai országok közös Interkozmosz űrkutatási programjában lehetőség nyílt a tagországoknak is asztronautát juttatni az űrbe egy-egy szovjet űrhajós társaságában, és erre két magyar jelöltet találtak: Magyari Béla és Farkas Bertalan 1978-ban utazhatott el Csillagvárosba, hogy kétéves asztronautakiképzésen vegyenek részt.

A Szojuz–36 űrhajót 1980. május 26-án küldték a világűrbe, fedélzetén Farkas Bertalannal és Valerij Kubaszovval. Magyarinak és szovjet társának, Vlagyimir Dzsanyibekovnak a tartalékos szerepe jutott. A küldetés idején Magyari az irányítóközpontban dolgozott, majd ezt követően őrnaggyá léptették elő, és megkapta a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetést.

A Magyar Asztronautikai Társaság elnöke volt, az űrkutatással foglalkozó rendezvények gyakori főszereplője.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport