Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Elhunyt Magyari Béla kiképzett űrhajós

2018.04.23. 12:29 Módosítva: 2018-04-23 12:29:59

A családhoz közel álló források arról adtak hírt, hogy 68 éves korában elhunyt Magyari Béla, aki Farkas Bertalan tartalékaként megkapta a kiképzést, hogy az űrbe utazhasson.

Magyari 1949-ben született Kiskunfélegyházán, majd kisvártatva egy vitorlázórepülő fülkéjében találta magát. 1972-ben lett repülőtiszt, Farkas Bertalannal együtt húzták fel a pilótacsizmát. Pápára kerültek, MiG–21-eseikkel repültek, és 1977-től első osztályú vadászrepülő.

Vlagyimir Dzsanyibekov és Magyari Béla, a Szojuz–36 tartalékszemélyzete
Vlagyimir Dzsanyibekov és Magyari Béla, a Szojuz–36 tartalékszemélyzete
Fotó: Spacefacts.de

A Szovjetunió és a kelet-európai országok közös Interkozmosz űrkutatási programjában lehetőség nyílt a tagországoknak is asztronautát juttatni az űrbe egy-egy szovjet űrhajós társaságában, és erre két magyar jelöltet találtak: Magyari Béla és Farkas Bertalan 1978-ban utazhatott el Csillagvárosba, hogy kétéves asztronautakiképzésen vegyenek részt.

A Szojuz–36 űrhajót 1980. május 26-án küldték a világűrbe, fedélzetén Farkas Bertalannal és Valerij Kubaszovval. Magyarinak és szovjet társának, Vlagyimir Dzsanyibekovnak a tartalékos szerepe jutott. A küldetés idején Magyari az irányítóközpontban dolgozott, majd ezt követően őrnaggyá léptették elő, és megkapta a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetést.

A Magyar Asztronautikai Társaság elnöke volt, az űrkutatással foglalkozó rendezvények gyakori főszereplője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?