Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Különös lyukakat látott a NASA az arktiszi jégen

2018.04.23. 14:04

A NASA tudósai az IceBridge küldetés keretében minden évben repülőgépről körbefotózzák a sarkköri régiókat, idén immár tizedszer, hogy jobban megismerjék a talajt és a tengereket borító jégréteg felszíni formációit, változásait. Idén április 14-én a küldetés egyik tudósa, John Sonntag olyan dologra lett figyelmes, amilyet ezelőtt még sohasem látott.

Sonntag az Alaszka és Kanada északi partjai között elterülő hatalmas Beaufort-tenger fölött repült a  P-3 jelű kutatógéppel, amikor észrevette a képen is látható, nagyjából kör alakú képződményeket.

Annyit lehet biztosan tudni a képen látottakról, hogy a jégréteg fiatal és vékony volt. Ez magyarázza a cipzárra emlékeztető keszekusza vonalakat, amelyek az elkülönülő jégrétegek egymásra torlódásakor jönnek létre (hasonlóan a kontinensek találkozásakor létrejövő hegyláncokhoz, csak nagyságrendekkel kisebb méretben).

A lyukakra viszont nehezebb magyarázatot találni. Elképzelhető, hogy emlősök, például fókák lélegzőlyukai, és ezeknél jönnek a felszínre a táplálkozás szüneteiben. Akár vízelvezető csatornák is lehetnek, vagy esetleg pont ezeken a pontokon törte át a jeget egy melegebb vizű forrás vize, ezen a területen ugyanis igen sekély a víz.