Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Különös lyukakat látott a NASA az arktiszi jégen

2018.04.23. 14:04

A NASA tudósai az IceBridge küldetés keretében minden évben repülőgépről körbefotózzák a sarkköri régiókat, idén immár tizedszer, hogy jobban megismerjék a talajt és a tengereket borító jégréteg felszíni formációit, változásait. Idén április 14-én a küldetés egyik tudósa, John Sonntag olyan dologra lett figyelmes, amilyet ezelőtt még sohasem látott.

Sonntag az Alaszka és Kanada északi partjai között elterülő hatalmas Beaufort-tenger fölött repült a  P-3 jelű kutatógéppel, amikor észrevette a képen is látható, nagyjából kör alakú képződményeket.

Annyit lehet biztosan tudni a képen látottakról, hogy a jégréteg fiatal és vékony volt. Ez magyarázza a cipzárra emlékeztető keszekusza vonalakat, amelyek az elkülönülő jégrétegek egymásra torlódásakor jönnek létre (hasonlóan a kontinensek találkozásakor létrejövő hegyláncokhoz, csak nagyságrendekkel kisebb méretben).

A lyukakra viszont nehezebb magyarázatot találni. Elképzelhető, hogy emlősök, például fókák lélegzőlyukai, és ezeknél jönnek a felszínre a táplálkozás szüneteiben. Akár vízelvezető csatornák is lehetnek, vagy esetleg pont ezeken a pontokon törte át a jeget egy melegebb vizű forrás vize, ezen a területen ugyanis igen sekély a víz.