Aliz
6 °C
14 °C

Kozmikus fingfelhő veszi körbe az Uránuszt

2018.04.24. 11:37

Az egész úgy hangzik, mintha csak egy rossz szóvicc lenne, de a tudósok tényleg azt igazolták, hogy az Uránusz fingszagú.

A Nature Astronomy című tudományos szaklap kifinomultabban fogalmazott, de mindenki tudja, hogy a bolygó légkörét uraló ammónia és hidrogénszulfid mit jelent. Az utóbbi felel a rothadt tojás és az emberi fing elviselhetetlen szagáért.

Persze a tudósok nem szagoltak bele az Uránusz légkörébe, és ezt nem is élnék túl, mert hamarabb meghalnának a mínusz 200 Celsius-fokos hidegben, vagy a 900 kilométer per órás szelek miatt. A bizonyítékokat a hawaii Gemini North 8 méteres távcsövével gyűjtötték be, az Uránuszról lepattanó napfény elemzésével. A különféle molekulák másképp nyelik el és verik vissza a fény különböző hullámhosszait, ebből lehet kiszámolni, hogy milyen anyagokkal állunk szemben.

Patrick Irwin és munkatársai az Oxford Egyetemen nem humoristaként keresik a kenyerüket, ezért nem kimondottan annak örülnek, hogy az ánusz szót magába foglaló bolygónévhez fingszagot tudtak párosítani. Sokkal inkább a tudományos eredményre fókuszáltak, hogy az Uránusz felhői egészen más összetételűek, mint amilyeneket a Jupiteren és a Szaturnuszon találunk. Azok is gázóriások, de a légkörülben az ammónia van túlsúlyban.

Nagy általánosságban a tudósok arra keresik a választ, hogy milyen körülmények határozzák meg egy-egy bolygó keletkezését, mitől lett ilyen az Uránusz, és miért más a Jupiter. Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásával pedig arra is választ kaphatunk, hogy vajon mennyire lehet gyakori a Föld-szerű bolygók.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?