Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Eldőlt: a szelfiző majmoknak nincsenek jogaik!

2018.04.24. 17:20

Hát ennyi volt, véget ért Narutó, a szelfit készítő makákó 2011 óta tartó ügye. Az Amerikai Egyesült Államok 9. körzeti fellebbviteli bírósága ugyanis hétfőn kijelentette, hogy az állatoknak – köztük nyilván a majmoknak is – nincsenek szerzői jogaik, és pláne nem indíthatnak peres eljárást emiatt. 

David Slater 2011-ben Indonéziába utazott, és egy nap letámasztott egy kamerát az erdőben. Játékos majmok gyűltek köré, egyikük pedig odaállt a gép elé, és készített egy szelfit magáról. A kép híres lett, bejárta az internetet, a fotós viszont ebből a sikerből szinte teljesen kimaradt.

A neve megjelent itt-ott a képek mellett, jogdíjakat viszont, csak annyit tudott beszedni a fotóért, amennyi nagyjából az utazása költségeit fedezte. A képet aztán előbb a Techdirt nevű blog, majd a Wikipedia egyik szerkesztője tette közkinccsé a fotós képeit, mondván azokat majmok készítették, nem a fotós, így Slaternek nem lehet szerzői jogi követelése.

Az ügyből per lett, amit a Wikipédia nyert meg, majd Slatert 2015-ben a PETA radikális állatvédő szervezete is beperelte a majom nevében. A per annyira megviselte anyagilag a fotóst, hogy kénytelen volt feladni szakmáját, és más megélhetés után nézni. 2017. szeptember 11-én azonban a fotós és a PETA ügyvédei peren kívül megegyeztek, a jövőben Slater az eladott képek után a bevétel egynegyedét az indonéz makákók védelmén dolgozó állatvédő szervezeteknek utalja.

A dolog azonban nem ért itt véget, az Amerikai Egyesült Államok 9. körzeti fellebbviteli bírósága azért csak elmondta a dologról a véleményét és ítéletet hirdetett. A lényeg, hogy

Hagyják már békén őket az ilyen ügyekkel, mert nem akarnak ilyesmivel foglalkozni. az állatoknak nincsenek szerzői jogaik, nem is perelhetnek miatta, kész, pont, vége.  • Vennék
  • Bankszámla