Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Eldőlt: a szelfiző majmoknak nincsenek jogaik!

2018.04.24. 17:20

Hát ennyi volt, véget ért Narutó, a szelfit készítő makákó 2011 óta tartó ügye. Az Amerikai Egyesült Államok 9. körzeti fellebbviteli bírósága ugyanis hétfőn kijelentette, hogy az állatoknak – köztük nyilván a majmoknak is – nincsenek szerzői jogaik, és pláne nem indíthatnak peres eljárást emiatt. 

David Slater 2011-ben Indonéziába utazott, és egy nap letámasztott egy kamerát az erdőben. Játékos majmok gyűltek köré, egyikük pedig odaállt a gép elé, és készített egy szelfit magáról. A kép híres lett, bejárta az internetet, a fotós viszont ebből a sikerből szinte teljesen kimaradt.

A neve megjelent itt-ott a képek mellett, jogdíjakat viszont, csak annyit tudott beszedni a fotóért, amennyi nagyjából az utazása költségeit fedezte. A képet aztán előbb a Techdirt nevű blog, majd a Wikipedia egyik szerkesztője tette közkinccsé a fotós képeit, mondván azokat majmok készítették, nem a fotós, így Slaternek nem lehet szerzői jogi követelése.

Az ügyből per lett, amit a Wikipédia nyert meg, majd Slatert 2015-ben a PETA radikális állatvédő szervezete is beperelte a majom nevében. A per annyira megviselte anyagilag a fotóst, hogy kénytelen volt feladni szakmáját, és más megélhetés után nézni. 2017. szeptember 11-én azonban a fotós és a PETA ügyvédei peren kívül megegyeztek, a jövőben Slater az eladott képek után a bevétel egynegyedét az indonéz makákók védelmén dolgozó állatvédő szervezeteknek utalja.

A dolog azonban nem ért itt véget, az Amerikai Egyesült Államok 9. körzeti fellebbviteli bírósága azért csak elmondta a dologról a véleményét és ítéletet hirdetett. A lényeg, hogy

Hagyják már békén őket az ilyen ügyekkel, mert nem akarnak ilyesmivel foglalkozni. az állatoknak nincsenek szerzői jogaik, nem is perelhetnek miatta, kész, pont, vége.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!