Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elkészült az univerzum legteljesebb csillagtérképe

2018.04.25. 13:36

Az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) Gaia küldetésében létrehozták az eddigi leggazdagabb csillagkatalógust, és ebben 1,7 milliárd csillag minden ismert részlete megtalálható.

A projektet 2014-ben indították el, de a tudományos munka csak később kezdődött el, és összesen 22 hónapon át tartott. A katalógus létrehozásán 450 csillagász és szoftvermérnök dolgozott. A felvett adatok tartalmazzák több mint egymilliárd csillag pozícióját, távolságát és mozgását, emellett rendkívül pontos méréseket a Naprendszeren belüli aszteroidákról és a Tejútrendszeren túli csillagokról.

Ennek az elképesztő méretű adatbázisnak az elemzésével fény derül olyan részletekre, hogy milyen anyagokból áll a Tejútrendszer csillagpopulációja, merrefelé mozognak a csillagok, és kulcsfontosságú információkat szerezhetünk a galaxisunk születéséről, fejlődéséről.

A Gaia projektben elvégzett mérések pontossága miatt a Föld mozgásától függetlenül lehet vizsgálni 1,3 milliárd csillag valódi mozgását. Mindegyik csillag fényességéről vannak adatok, majdnem mindnek megvan a színe is, és félmilliónak a fény- és színváltozásairól is rendelkezünk információkkal. Százmillió csillagnak a felszíni hőmérséklete is ismert.

A Gaia küldetésben a Naprendszert is részletesen vizsgálták, most 14 000 aszteroidának van meg a pályája, és ezt az adatbázist még bővíteni tervezik.

Annyi információ van a Gaia adatbázisában, hogy az alapján éveken át újabb és újabb áttörő felfedezések születhetnek, és elképesztően megnő az univerzumról szerzett tudásunk.