Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új struktúrát találtak az emberi dns-ben

2018.04.25. 10:33

Élő sejtekben sohasem látott dns-struktúrát fedeztek fel az emberi genomban, és ezzel sikerült igazolniuk a tudósoknak, hogy a mindenki által jól ismert kettős hélixen kívül másból is áll az összetett genetikai kódunk. Ezek a formák is nagy hatással vannak a biológiai működésünkre - írja a Science Alert.

A képek alapján egy furcsa, drótból készült vállfára hasonlít a frissen felfedezett struktúra, de a kutatók jobban szeretik interkalált motívumnak nevezni ezt a genetikai komponenst (angolul: intercalated motiv, vagy i-motiv). Ezt a formát már az 1990-es években látták kutatók, de mostanáig senki sem szemlélte meg élő sejtben.

imotiv

Daniel Christ és kutatócsoportja az ausztráliai Garvan Orvosi Kutatóintézetben bebizonyította, hogy az i-motiv élő emberekben is megtalálható, és ennek óriási jelentősége van, hiszen azt jelenti, hogy a struktúrának fontos szerepe van a sejtbiológiában. Ebben mostanáig nem volt biztos a tudomány, mert csak laboratóriumban észlelték az i-motivot.

Ez egyfajta csomó, amelyben a citozin (a dns összetevői közül a c betűk) nukletodbázisok egymáshoz kapcsolódnak. Ez nagy különbség a kettős hélixben tapasztalt kötésekhez képest, ott ugyanis a citozinok a guaninokhoz kötődnek.

Persze az i-motiv léte csak azoknak meglepő, akik egyenlőségjelet tesznek a kettős hélix és a dns közé. Mahdi Zeraati, a tanulmány első szerzője arra hívta fel a figyelmet, hogy vannak még A-dns, Z-dns, tripla és kereszt alakú (cruciform) struktúrák is, amelyek szintén megtalálhatók a sejtjeinkben.

Még sokat kell tanulmányozni az új i-motiv struktúrát, hogy megtudjuk, mi a szerepe és a funkciója. Egyelőre annyit sejtenek a kutatók, hogy a sejt életciklusának kései szakaszában keletkezik. Elsősorban a promóter dns-szakaszban jelennek meg, amelynek a lánc átírásában van fontos szerepe.