Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtalálták az univerzum legnagyobb ismert objektumát

2018.04.26. 09:11

14 galaxis több mint 12 milliárd évvel ezelőtti összeolvadását figyelték meg kanadai kutatók a világ legerősebb távcsöveivel – írja a Guardian.

A SPT2349-56 katalógusjelű galaxishalmaz 12,4 milliárd évvel ezelőtt, vagyis mindössze 1,4 milliárd évvel az ősrobbanás után keletkezett. Az összeolvadással létrejövő új galaxis a kutatók számításai szerint azóta is növekedhet, mostanáig további több száz galaxist nyelhetett el, és a tömege már 1000 billiószorosa lehet a Napénak. Ha a számítások helyesek, ez az univerzum legnagyobb ismert objektuma.

Egy masszív galaxishalmazt elkapni a kialakulása közben már önmagában is lenyűgöző. De a tény, hogy ez az univerzum történetének ilyen korai időszakában történt, félelmetes kihívás elé állítja az univerzum struktúráinak létrejöttéről alkotott mai elképzeléseinket

– mondta Scott Chapman, a halifaxi Dalhousie Egyetem kutatója, a felfedezést a Nature-ben bemutató tanulmány társszerzője.

A jelenlegi elméletek szerint a most megfigyelthez hasonló méretű galaxishalmazok keletkezéséhez nagyjából kétszer ilyen hosszú időre lenne szükség. Egyelőre a kutatóknak is rejtély, hogyan tudott ilyen gyorsan ilyen nagyra nőni.