Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

140 gyereket áldoztak fel egyszerre

2018.04.27. 19:26

A Peru északi területén talált tömegsír szerint nagyjából 550 évvel ezelőtt egyszerre áldoztak fel 140 gyereket és 200 lámát, írja a BBC a National Geographicra hivatkozva. Ez lehet a történelem legnagyobb áldozati tömegsírja.

Először 2011-ben kezdték fel feltárni a Huanchaquito-Las Llamas nevű területet, akkor 40 emberáldozat és 74 lámá maradványait találták, a végső számot viszont csak most ismertették.

Az áldozatok 5 és 12 év közöttiek voltak, a Chimú civilizációból. Onnan lehet tudni, hogy feláldozták őket, hogy több vágás nyomai is találhatók a csontvázakon, és a bordáik is megsérültek. Ebből arra következtetnek a régészek, hogy sok esetben a szíveket is eltávolították. A csontvázokon az is látszik, hogy a gyerekeket cinnabaritból készült festékkel is bemázolták a rituálé részeként.

A lámák nem voltak idősebbek 18 hónapnál, és mindegyik állatot úgy temették el, hogy kelet felé, az Andok irányába nézzenek.

A régészeknek egyelőre egy elméletük van, hogy miért tartották szükségesnek ezt a tömeges áldozatot: a maradványokat olyan földrétegben találták, ami nem jellemző erre a száraz vidékre. Lehetséges, hogy egy El Nino-hoz hasonló természeti katasztrófa sújtotta a területet.