Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

140 gyereket áldoztak fel egyszerre

2018.04.27. 19:26

A Peru északi területén talált tömegsír szerint nagyjából 550 évvel ezelőtt egyszerre áldoztak fel 140 gyereket és 200 lámát, írja a BBC a National Geographicra hivatkozva. Ez lehet a történelem legnagyobb áldozati tömegsírja.

Először 2011-ben kezdték fel feltárni a Huanchaquito-Las Llamas nevű területet, akkor 40 emberáldozat és 74 lámá maradványait találták, a végső számot viszont csak most ismertették.

Az áldozatok 5 és 12 év közöttiek voltak, a Chimú civilizációból. Onnan lehet tudni, hogy feláldozták őket, hogy több vágás nyomai is találhatók a csontvázakon, és a bordáik is megsérültek. Ebből arra következtetnek a régészek, hogy sok esetben a szíveket is eltávolították. A csontvázokon az is látszik, hogy a gyerekeket cinnabaritból készült festékkel is bemázolták a rituálé részeként.

A lámák nem voltak idősebbek 18 hónapnál, és mindegyik állatot úgy temették el, hogy kelet felé, az Andok irányába nézzenek.

A régészeknek egyelőre egy elméletük van, hogy miért tartották szükségesnek ezt a tömeges áldozatot: a maradványokat olyan földrétegben találták, ami nem jellemző erre a száraz vidékre. Lehetséges, hogy egy El Nino-hoz hasonló természeti katasztrófa sújtotta a területet.