Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Beleépítik egy kütyübe a háziorvost

2018.04.27. 13:43

Mindenféle betegség felismerésére alkalmas eszközt kifejlesztésén dolgozik Jennifer Doudna, aki részt vett a géntechnikai egyik forradalmian új módszere, a CRISPR génszerkesztés megalkotásában. Ugyanerre a módszerre épül a diagnosztikai eszköze, amivel teljesen átalakíthatja az egészségügyet.

A Mammoth Biosciences nevű biotechnológiai vállalat egy bankkártya méretű eszköz fejlesztésén dolgozik, melyet egy okostelefonon futó alkalmazással lehet összekapcsolni. A teszt képes lehet többek közt a malária, a tuberkulózis, a zika és sok más betegség kimutatására.

A CRISPR-módszer alkalmazási lehetőségei azonban messze túlnyúlnak az egészségügyön. Az agrágipar az állatok és a növények kórokozóinak kimutatására, a talajminőség vizsgálatára használhat fel egy ilyen eszközt, de még az olaj- és gázipar is ki tudná mutatni vele a korróziót okozó mikróbák jelenlétét - írja a Verge.

Eredetileg arra találták ki a Mammoth által is alkalmazott CRISPR-módszert, hogy pontosan tudják szerkszteni a dns-t. Ezt a módszert használják a baktérumok, hogy megvédjék magukat a vírusoktól, a tudósok pedig ennek a segítségével szeretnék kiszerkeszteni az emberi dns-ből a betegségeket okozó géneket.

Fotó: mammoth.bio

A Mammothnak bőven elég a CRISPR azon tulajdonsága, hogy pontosan fel lehet ismerni vele a bizonyos vírusokra jellemző génszekvenciákat. Megfelelő enzimek hozzáadásával a CRISPR kiváló diagnosztikai eszközzé válik, és nagyjából úgy fog működni, mint manapság a terhességi tesztek.

Trevor Martin, a Mammoth vezetője azt ígéri, hogy a teszt pár éven belül megjelenik, és megfizethető lesz, bár a pontos árát még nem tudja megmondani.