Beleépítik egy kütyübe a háziorvost

2018.04.27. 13:43

Mindenféle betegség felismerésére alkalmas eszközt kifejlesztésén dolgozik Jennifer Doudna, aki részt vett a géntechnikai egyik forradalmian új módszere, a CRISPR génszerkesztés megalkotásában. Ugyanerre a módszerre épül a diagnosztikai eszköze, amivel teljesen átalakíthatja az egészségügyet.

A Mammoth Biosciences nevű biotechnológiai vállalat egy bankkártya méretű eszköz fejlesztésén dolgozik, melyet egy okostelefonon futó alkalmazással lehet összekapcsolni. A teszt képes lehet többek közt a malária, a tuberkulózis, a zika és sok más betegség kimutatására.

A CRISPR-módszer alkalmazási lehetőségei azonban messze túlnyúlnak az egészségügyön. Az agrágipar az állatok és a növények kórokozóinak kimutatására, a talajminőség vizsgálatára használhat fel egy ilyen eszközt, de még az olaj- és gázipar is ki tudná mutatni vele a korróziót okozó mikróbák jelenlétét - írja a Verge.

Eredetileg arra találták ki a Mammoth által is alkalmazott CRISPR-módszert, hogy pontosan tudják szerkszteni a dns-t. Ezt a módszert használják a baktérumok, hogy megvédjék magukat a vírusoktól, a tudósok pedig ennek a segítségével szeretnék kiszerkeszteni az emberi dns-ből a betegségeket okozó géneket.

Fotó: mammoth.bio

A Mammothnak bőven elég a CRISPR azon tulajdonsága, hogy pontosan fel lehet ismerni vele a bizonyos vírusokra jellemző génszekvenciákat. Megfelelő enzimek hozzáadásával a CRISPR kiváló diagnosztikai eszközzé válik, és nagyjából úgy fog működni, mint manapság a terhességi tesztek.

Trevor Martin, a Mammoth vezetője azt ígéri, hogy a teszt pár éven belül megjelenik, és megfizethető lesz, bár a pontos árát még nem tudja megmondani.  • Hírek
  • Árfolyam