Judit
3 °C
7 °C

A vudu papok zombigyártó szere volt a gulyáslevesben

2018.04.27. 13:18
A héten turisták lettek rosszul egy budapesti étteremben a gulyástól - mint kiderült, a leveshez csattanó maszlaggal szennyezett fűszerköményt használtak. De mi a fene az a csattanó maszlag, mennyire veszélyes, és mit csinál az emberrel?

A turisták mérgezéses esetei miatt a híreket megjárt csattanó maszlag (Datura stramonium) Közép-Amerikából származhat, hasonlóan más, hallucinogén hatású növényekhez – mint a meszkalintartalmú peyote kaktusz vagy a pszilocibingombák –, de a csattanó maszlag minden földrészre eljutott, és meg is honosodott.

A XVI. századtól kezdett elterjedni Európában, de a gyógyászati hatásait csak a XVIII. századtól kezdték el kiaknázni. A levelei füstjét asztmás betegekkel lélegeztették be, remélve, hogy jótékony hatása lesz –, hát, nem lett, de veszélyes mellékhatásokat okozott. Nem csoda, hiszen a burgonyafélék közé tartozó növény erősen mérgező.

A növény fő alkaloidjai a hioszciamin, az ebből átalakuló atropin, illetve a szkopolamin. A hatásmechanizmusukat az orvostudomány jól ismeri, mivel gyógyszereket is készítenek belőle. A felsorolt alkaloidok a Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepelnek; egy Magyarországon is forgalmazott, vényköteles altató fő hatóanyaga az atropin. Szemészeti beavatkozásoknál is használják, mivel sugárizom-bénítóként működik.

1024px-Bieluń dziędzierzawa Datura stramonium Seed 01

Hogy a csattanómaszlag kábítószerként is használható, azt már a navaho és csiroki indiánok is tudták, akik vallási ceremóniákon hasznosították a csattanómaszlag hallucinogén hatásait. A yaquik ugyanakkor figyelmeztettek: a virágok elszívása őrületet okozhat! Ennél egy kicsit tovább vitték a dolgot a haiti bennszülöttek akik zombiuborkának nevezték a növényt, ugyanis a haiti vudu papok zombik gyártásához használták a szert. (A vudu zombigyártás etnológiájával ez a cikk foglalkozott részletesen.)

Az angol becenevekből sejthető, hogy a csattanómaszlag félelmetes növény. Hívták devil's snare-nek (az ördög pengéje), hell's bellnek (pokolharang), locoweednek (bolondfű), devil's cucumbernek (ördöguborka) – hát egyik sem az a vevőcsalogató márkanév, amiért a rekreációs fogyasztók azonnal tárcsázzák a dealerüket! És tényleg: csakugyan nincs semmi vonzó az émelygéssel és hányással kísért, több óráig tartó kontrollálhatatlan hallucinációban.

Hogy a maszlag mennyire mérgező és kábítószerként mennyire potens, az a növény típusától, korától, az időjárástól és a termőterület jellegétől is függ, de már egészen kis mennyiség is hatásos lehet belőle. A hatóanyag egészségügyi határértéke felnőtteknél 10, csecsemőknél 1 mikrogramm; a maszlaggal szennyezett növényből ennyi még nem okoz érzékelhető elváltozást.

A növénynek általában a levelét, illetve a magjait fogyasztják; ezekben a legmagasabb az alkaloidák koncentrációja. 4-5 grammnyi levélből készült főzet mérgezést okoz; 15-20 mag elfogyasztása megölhet egy gyereket. Felnőtteknél a fogyasztás általában delíriumhoz vezet, amit érzékcsalódások kísérnek; felléphet szélsőségesen magas láz, szapora szívverés (tachikardia), illetve erős pupillatágulás, ami extrém fényérzékenységhez vezethet. Ez napokig is eltarthat, de a fogyasztók személyes beszámolói nem teszik túl vonzó élménnyé a maszlagozást.

Ami azt illeti, ehhez nem is muszáj szándékos drogfogyasztást elkövetni. A növény már úgy is kifejtheti a mérgező hatását, hogy a fő hatóanyagai szerves műtrágyába keverednek, és a talajon keresztül felszívódnak más növényekbe. Vagy úgy, hogy a gyanútlan turisták beülnek gulyáslevest kanalazni egy budapesti étterembe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?