Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtalálták a bolygók Sötét Lovagját

2018.04.27. 10:38

A Földtől 466 fényévnyire találtak egy Jupiterhez hasonló méretű égitestet, amiről nem sokat tudnak kideríteni az űrkutatók, mert ez az eddig felfedezett egyik legsötétebb bolygó - írja a Live Science.

A WASP-104b jelű bolygó a szénnél is feketébb

Ahogyan az új Csillagok háborúja filmbekben a sötét Kylo Ren lovag is csak egy eszköz volt Snoke fővezér kezében, úgy a WASP-104b-nél is akadnak sötétebb égitestek. A Kepler űrtávcső segítségével felfedezett, tőlünk 750 fényévnyire lévő TrES 2B áll a toplista élén, az a rá eső fény több mint 99 százalékát elnyeli, míg a WASP-104b csak megközelíti a 99 százalékot.

A WASP-104b fantázirajza
A WASP-104b fantázirajza
Fotó: NASA

Annyit azért mégiscsak tudni lehet a WASP-104b-ről, hogy úgynevezett forró Jupiter kategóriájú bolygó, ami a keringési pályájából fakad. Ez a bolygó annyira közel van a központi csillagjához, hogy csupán 1,76 nap alatt körbekeringi.

Azt csak sejtik a kutatók, hogy a WASP-104b sűrű légköre tele van kénnel és káliummal, és feltehetően ezek nyelik el a látható fények nagy részét.