Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dagad a botrány az irodalmi Nobel-díj körül

Sara Stridsberg 01
2018.04.28. 16:11 Módosítva: 2018-04-28 16:16:28

Az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia újabb tagja jelentette be, hogy nem folytatja munkáját a botrányok sújtotta testületben. A Svéd Akadémia a sajtóval közölte, Sara Stridsberg pénteken tudatta erről szóló döntését.

A legrangosabb irodalmi díjról döntő testületet szivárogtatási, zaklatási és korrupciós botrány rázta meg az elmúlt hetekben, ami miatt 18 tagja közül többen is bejelentették, hogy távol maradnak az akadémia munkájától. A tagságról lemondani nem lehet, mert életre szóló.

A botrány középpontjában a testület egyik tagja, Katarina Frostenson áll. A költőnő az ellene elhangzott bírálatok szerint elhallgatta, hogy résztulajdonosa egy olyan, a férje, Jean-Claude Arnault által vezetett rendezvényközpontnak, amely anyagi támogatást kapott a Svéd Akadémiától. Frostenson férjét ráadásul több nő is szexuális zaklatással vádolja, a testület tagjai közül pedig többen úgy gondolják, hogy ő szivárogtatta ki több alkalommal is az elmúlt években az irodalmi Nobel-díj nyerteseinek nevét.

Az irodalmi díj legnagyobb krízise

A testületet mélyen megosztja, miként kellene reagálnia a kialakult helyzetben. A válság következtében áprilisban lemondott titkári - vezetői - tisztségéről Sara Danius, és további négy tag jelentette be korábban a távolmaradását - írta az MTI. 

Ez talán a legsúlyosabb krízis, amelyen a 18. században létrehozott és azóta is az alapításkor lefektetett, rendkívül merev szabályok alapján működő testület átmegy. Az akadémiától való visszavonulásra korábban is volt már példa - egyebek közt a Salman Rushdie ellen kiadott fatva nyomán -, de ilyen léptékű távozásra nem.

A gondok miatt sajtóértesülések szerint felmerült, hogy az idén nem osztják ki az irodalmi Nobel-díjat.

XVI. Károly Gusztáv svéd király csütörtökön bejelentette, változtatásokat fog végrehajtani az akadémia szabályzatában, és lehetővé akarja tenni új tagok felvételét.

Az 1786-ban III. Gusztáv király által alapított Svéd Akadémia 1901 óta ítéli oda az irodalmi Nobel-díjat. Azóta hét alkalommal - 1914, 1918 1935, 1940, 1941, 1942 és 1943-ban - nem ítélték oda az elismerést.

(Borítókép: Bengt Oberger/Wikipedia)