Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Kínában terjed a cégek körében az agytevékenység folyamatos monitorozása

2018.04.30. 13:41

A 444 több cikkben is foglalkozott a Kínában terjedő megfigyelőrendszerekről. Mai cikkükben a South China Morning Post cikkét szemlézik, amiben arról írnak, hogy a kínai kormány egyre több olyan projektet támogat, amiben a munkáltatók az alkalmazottak agytevékenységének figyelését finomítják, hogy annak alapján határozzák meg a pihenőidőt, illetve minimálisra redukálják az összpontosítást figyelve, a hibalehetőségeket. 

A világ több részén is folynak hasonló kísérletek, azonban Kína az egyetlen ország, ahol kormányzati akarat és nagy mennyiségű tőke is párosul a kutatásokhoz. Az állami vállalatoknál már sikerrel tesztelik az új rendszert. 

A munkások eleinte ódzkodtak az új technológia használatától, mert attól féltek, hogy a gondolataikban fognak vájkálni, de mára megszokták a pille könnyű érzékelőket tartalmazó fejfedőt, és mintegy munkavédelmi sisakot hordják azt.

A technológiának kritikusai is akadnak, ugyanis a személyes adatokkal és egészségügyi információkkal való visszaélésre adhat lehetőséget az alkalmazása. Ezen kívül a cégek minden bizonnyal a termelést akarják fellendíteni, és nem a munkások mentális és fizikai jóléte lesz a fő szempont az adatok elemzésénél.   • Vennék
  • Hírek