Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kínában terjed a cégek körében az agytevékenység folyamatos monitorozása

2018.04.30. 13:41

A 444 több cikkben is foglalkozott a Kínában terjedő megfigyelőrendszerekről. Mai cikkükben a South China Morning Post cikkét szemlézik, amiben arról írnak, hogy a kínai kormány egyre több olyan projektet támogat, amiben a munkáltatók az alkalmazottak agytevékenységének figyelését finomítják, hogy annak alapján határozzák meg a pihenőidőt, illetve minimálisra redukálják az összpontosítást figyelve, a hibalehetőségeket. 

A világ több részén is folynak hasonló kísérletek, azonban Kína az egyetlen ország, ahol kormányzati akarat és nagy mennyiségű tőke is párosul a kutatásokhoz. Az állami vállalatoknál már sikerrel tesztelik az új rendszert. 

A munkások eleinte ódzkodtak az új technológia használatától, mert attól féltek, hogy a gondolataikban fognak vájkálni, de mára megszokták a pille könnyű érzékelőket tartalmazó fejfedőt, és mintegy munkavédelmi sisakot hordják azt.

A technológiának kritikusai is akadnak, ugyanis a személyes adatokkal és egészségügyi információkkal való visszaélésre adhat lehetőséget az alkalmazása. Ezen kívül a cégek minden bizonnyal a termelést akarják fellendíteni, és nem a munkások mentális és fizikai jóléte lesz a fő szempont az adatok elemzésénél.