Szilvia
5 °C
16 °C

Eddig sosem látott tasmán ördögök menthetik meg a fajt a kihalástól

2018.05.01. 17:22

Újból felcsillant a remény a tasmán ördög megmentésére, miután ausztrál kutatók egészséges egyedek egy teljesen elszigetelt populációját fedezték fel Tasmánia egyik, nehezen megközelíthető vidékén – írja az MTI.

A ritka állatokat évtizedek óta tizedeli a DFTD nevű, fertőzés útján terjedő arctumor-betegség, ami akadályozza őket az evésben, így gyakorlatilag éhen pusztulnak, két évtized alatt egyötödére csökkent a populációjuk.

A Sydneyi Egyetem és a Tasmániai Egyetem kutatói már 2010 elején felfedeztek egy olyan állományt, amely immunisnak tűnik a fertőzés útján terjedő pofarákkal szemben, most pedig újabb esélyt kaphatnak a túlélésre, egy nyolcnapos expedíció során ugyanis 14 fertőzésmentes egyedre bukkantak Tasmánia egy földrajzilag teljesen elkülönülő helyén, a kutatók pedig biztosra veszik, hogy további egészséges példányok is élnek ott.

Tudósok szerint a gyógyíthatatlan arcdaganat azért terjedhetett el, mert az alacsony egyedszám, a beltenyészet miatt elszegényedett a Sarcophilus erszényesnem egyetlen élő fajának genetikai állománya. A kutatók most abban reménykednek, hogy az elkülönülten élő egészséges állatok génjeivel felfrissíthetik a fertőzött populáció genetikai örökségét, így a faj ellenállóbbá válhat a rákbetegséggel szemben.

A kutatók biológiai mintákat vettek a csapdába csalt állatoktól, és most laboratóriumban vizsgálják, hogy miben különböznek a beteg és az egészséges tasmán ördögök örökletes tulajdonságai.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?