István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Eddig sosem látott tasmán ördögök menthetik meg a fajt a kihalástól

2018.05.01. 17:22

Újból felcsillant a remény a tasmán ördög megmentésére, miután ausztrál kutatók egészséges egyedek egy teljesen elszigetelt populációját fedezték fel Tasmánia egyik, nehezen megközelíthető vidékén – írja az MTI.

A ritka állatokat évtizedek óta tizedeli a DFTD nevű, fertőzés útján terjedő arctumor-betegség, ami akadályozza őket az evésben, így gyakorlatilag éhen pusztulnak, két évtized alatt egyötödére csökkent a populációjuk.

A Sydneyi Egyetem és a Tasmániai Egyetem kutatói már 2010 elején felfedeztek egy olyan állományt, amely immunisnak tűnik a fertőzés útján terjedő pofarákkal szemben, most pedig újabb esélyt kaphatnak a túlélésre, egy nyolcnapos expedíció során ugyanis 14 fertőzésmentes egyedre bukkantak Tasmánia egy földrajzilag teljesen elkülönülő helyén, a kutatók pedig biztosra veszik, hogy további egészséges példányok is élnek ott.

Tudósok szerint a gyógyíthatatlan arcdaganat azért terjedhetett el, mert az alacsony egyedszám, a beltenyészet miatt elszegényedett a Sarcophilus erszényesnem egyetlen élő fajának genetikai állománya. A kutatók most abban reménykednek, hogy az elkülönülten élő egészséges állatok génjeivel felfrissíthetik a fertőzött populáció genetikai örökségét, így a faj ellenállóbbá válhat a rákbetegséggel szemben.

A kutatók biológiai mintákat vettek a csapdába csalt állatoktól, és most laboratóriumban vizsgálják, hogy miben különböznek a beteg és az egészséges tasmán ördögök örökletes tulajdonságai.