Olivér
5 °C
8 °C

Négy éven belül jöhet az orvosi ecstasy

2018.05.02. 09:33
Egy frissen publikált kísérlet a korábbiaknál is meggyőzőbben igazolta az ecstasy hatóanyagának terápiás alkalmazhatóságát. A poszttraumás stresszben (PTSD) szenvedő háborús veteránok és más kísérleti alanyok kétharmadánál drámai javulást hozott az ekis terápia. Az MDMA-kísérletek az Egyesült Államokban nyáron már a 3. fázisba jutnak, a szer 2021-re megkaphatja az összes szükséges engedélyt, hogy rendszeresen lehessen használni a terápiában.

A 26 kísérleti alany részben harctéri traumákkal hazatérő veterán, részben más hátterű PTSD- tünetektől szenvedő önkéntes, olyanok, akiken a hagyományos kezelések nem vezettek eredményre. Mindössze két MDMA-s (ez az ecstasy pszichoaktív hatóanyaga) alkalom után azonban a többségük állapotában most jelentős javulást tapasztaltak a kísérletvezető orvosok. A pozitív változás olyan mértékű volt, hogy 68 százalékuknál ezt követően már nem is lehet klinikai értelemben PTSD-ról beszélni, többségük alvási problémái is megszűntek – írja a New York Times.

Az elmúlt években újra megélénkültek az MDMA terápiás lehetőségeivel kapcsolatos kísérletek. A hetvenes évek végén, amikor a még az I. világháború előtt szintetizált, majd gyorsan jól is felejtett vegyületet lényegében újra felfedezték, Leo Zeff pszichiátert követve többen alkalmazták már az anyagot terápiás helyzetben.

Mint korábbi ecstasy-történeti cikkünkben írtuk, az akkoriban „a lélek penicillinjeként” is emlegetett 3,4-metiléndioxi-N-metil-amfetamin pár év alatt elterjedt az amerikai pszichiáterek között, akik jó hatásfokkal alkalmazták emocionálisan elzárkózó páciensek megközelítésére, párterápiában, poszt-traumatikus stressz kezelésében, súlyos depressziós betegeknél. Mivel a pszichiáterek tartottak attól, hogy az LSD-hez és a meszkalinhoz hasonlóan a szer kijut az utcára, és végül betiltják, igyekeztek titokban tartani a használatát. A nyolcvanas évek elejére így is egy 4000 fős pszichiáter-hálózat használta az MDMA-t, aminek akkoriban Adam volt a neve. A páciensek nem tudták, mit szednek.

Miután a szer partydroggá vált (az MDMA ma a világon az ötödik legtöbbet fogyasztott drog az alkohol, a nikotin, a koffein és a marihuána mögött), a hatóságok a nyolcvanas évek közepén betiltották. 2001-ben aztán pszichiátriai kezelésekre aztán újra legálissá tették, de nagyon szigorú szabályozás mellett.

Az utóbbi években újra megélénkült a szer iránt a tudományos figyelem, ez azonban jellemzően csak néhány fős kísérleteket jelentett. Most az amerikai szövetségi gyógyszerengedélyezési hatóság jóváhagyta a továbblépéshez szükséges újabb fázist; ennek eredményeként – szólnak a várakozások – már 2021-re forgalomba kerülhet az MDMA-tartalmú legális gyógyszer.

Ez nem azt jelenti természetesen, hogy bárki besétálhat a patikába, és vehet egy üveg MDMA-t. Az elfogadásra váró protokoll szerint csak rendszeres terápiában, két segítő terapeuta jelenlétében lehet alkalmazni a szert; alapesetben három alkalommal, havonta egyszer. A szerhasználat során felszabaduló érzelmeket és kognitív tartalmak közös megbeszélése lényegi része a terápiának.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?