Ödön
1 °C
11 °C

Asszonyom, az Ön epevezetékében 14 húszcentis féreg van

2018.05.03. 10:22

Ezt közölték az orvosok azzal az indiai nővel, aki fél év szörnyű fájdalmai után végre a megfelelő kezekbe került. A Sunita keresztnevű 38 éves asszony ekkor már alig tudott állni a lábán, az utolsó egy hónapban 12 kilót fogyott. Súlyos hasi fájdalmak, hányás, láz, besárgulások határozták meg a mindennapjait, korábban mégsem sikerült megfelelően diagnosztizálni: az orvos eleinte csak antibiotikumot írt fel neki.

Végül egy CT-vizsgálat találta meg bajai forrását: 14, egyenként 15-20 centiméter hosszúságú orsóféreg az epevezetékében. Az orsóféreg alapesetben a vékonybélben él, de nem ritka, hogy az epevezetékbe jut. Egyáltalán nem szokatlan parazita: világszerte legalább 800 millió ember fertőzött vele. Szennyezett zöldségről vagy gyümölcsről jut be az emberi szervezetbe a féreg petéje, ami aztán a bélben kikel, és átfúródva a bélfalon a vérkeringéssel akár a tüdőbe is eljuthat.

Az indiai asszonyból műtét nélkül, endoszkóppal, szájon át sikerült mind a 14 tekergőző férget kivenni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?