Erzsébet
1 °C
4 °C

Az idős férfiak fele szexuálisan aktív, a nőknek harmada

2018.05.03. 18:57
Egy friss amerikai felmérés szerint az ott élő idősek 40 százaléka szexuálisan aktív. Bár a szex az időseknek is fontos, nem sokan beszélnek róla.

A kutatást online kérdőívekkel, reprezentatív mintán végezték, és 60-80 év közöttieket kérdeztek a szexuális életükről. A University of Michigan által végzett felmérésre válaszoló idősek közül a nők 69, a férfiak 84 százaléka azt mondta, hogy a szex minden korban fontos egy kapcsolatban.

Ennél kevesebben vannak, akik szexuálisan maguk is aktívak, de valószínűleg jóval többen, mint azt a fiatalok gondolnák. A férfiak bő fele, a nők közel harmada nyilatkozott az anonim felmérésben úgy, hogy szexuálisan aktív – hogy ez pontosan mit jelent, azt a kutatók nem definiálták, a válaszolókra bízták ennek eldöntését. Az most is kiderült, hogy az öregedéssel azért az aktivitás csökken: míg a 65-70 éveseknek majdnem fele, a tíz évvel idősebbeknek már csak a negyede él önbevallása szerint szexuális életet.

Nagy különbség látszott a nemek között: az idős nőknek csak a 12, a férfiaknak viszont az 50 százaléka „érdeklődik erősen” a szex iránt. Ezzel szemben a saját szexuális életükkel a nők elégedettebbek általában. A férfiak 18 százaléka használ szexuális teljesítményfokozó szert, az viszont mindkét nemre jellemző, hogy sem az egészségügyben, sem családi-baráti közegben nem sokan beszélnek a kérdésről – az időskori szex a jelek szerint még sokaknál tabu.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?