Olivér
4 °C
8 °C

Már nem kellenek hímivar- és petesejtek: mesterséges embriókat hoztak létre Hollandiában

2018.05.03. 10:39
Mesterséges embriókat hoztak létre laboratóriumban hímivarsejt és petesejt helyett egerek őssejtjeinek felhasználásával Hollandiában.

A modellembriók annyira hasonlítottak a természetes embriókhoz, hogy beágyazódtak egy nőstény egér méhének nyálkahártyájába, terhességet, az embrió növekedését eredményezve. Ez először történt meg ilyen embriókísérletekben. Ez a gyökeresen új módszer megnyitja az utat azelőtt, hogy a szakemberek megérthessék az élet első és rejtett folyamatait, a meddőség problémáit és a betegségek embrionális eredetét.

A Maastrichti Egyetem tudósai Nicolas Rivron vezetésével folyt kutatásának eredményeit a Nature-ben ismertették. Az őssejt használatával elért tudományos áttörés nem az emberek vagy állatok klónozását célozza, hanem elsősorban annak megértését, miért végződik vetéléssel számos terhesség a korai időszakban. A folyamat kutatása az emberi termékenység tanulmányozását segítheti – írja a BBC News alapján az MTI.

Sok vetélés történik még azelőtt, hogy a nők tudatában lennének a terhességüknek, amikor a megtermékenyített petesejtnek nem sikerül beágyazódnia a méhbe. Ennek még nem teljesen ismert az oka, valószínűleg a növekvő embrióhoz köthető rendellenességek okozzák. A korai embriófejlődés tanulmányozása bonyolult tudományosan és etikailag is. A hímivarsejt és petesejt helyett őssejtek használatával életre hívott modellembriók azonban bőséges készletet teremtenek a tudományos kutatások számára.

A holland kutatók kétfajta egér őssejtet használtak fel. A folyamat tanulmányozása közben megfigyelték, hogy „az embrionális sejtek azok, amelyek a placentasejteket arra utasítják, hogyan formálódjanak és beágyazódjanak a méhbe. A molekuláris párbeszéd megértésével megnyitottuk az utat a meddőség, a termékenység vagy az embrióban lévő rendellenességek okozta felnőtt betegségek – mint a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek – problémáinak megoldása előtt” – idézte a Maastrichti Egyetem közleménye Nicolas Rivront. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?