Olivér
5 °C
8 °C

Hat év után új Mars-szonda indul az űrbe

PIA19142 hires
2018.05.03. 21:48

Hat évvel a legutóbbi marsi landolás után, a tervek szerint szombaton, robotgeológust küld a NASA a bolygóra, hogy az megmérje annak hőmérsékletét, és ott minden eddiginél mélyebbre ásson, írja az MTI.

Az InSight lesz az első, amely a "marsrengések" nyomába ered, valamint a bolygó "reflexeit", vagyis tengelye körüli imbolygását is megvizsgálja, hogy a csillagászok jobban megismerhessék a belső mag méretét és összetételét, közölte Bruce Banerdt, a NASA bolygókutató laboratóriumának vezető tudósa.

Az egymilliárd dolláros (azaz mintegy 262 milliárd forintos) amerikai-európai misszió elsőként készül a Mars belsejének kutatására, hogy a tudomány pontosabb képet kapjon arról, hogyan keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars, valamint a Naprendszer többi sziklás bolygója, például a Föld.

Az InSighttal együtt két pénztárcaméretű műhold is elstartol, ezek a felszállás után különválnak, és hat héten át kísérik az űrszondát a Marsig tartó útján. A két műhold azért készül az űrbe, hogy kipróbálják, lehet-e rajtuk keresztül kommunikálni az InSighttal, amely a tervek szerint november 26-án landol a Marson. Az űrszonda és kísérői helyi idő szerint szombat hajnali 4:05-kor (magyar idő szerint 13:05-kor) startolnak a kaliforniai Vanderberg légi bázisról. Ez lesz a NASA első bolygóközi missziója, amely nem a floridai Cape Canaveralról indul.

A NASA és mások űrjárműveinek 40 százaléka hajtott végre sikeres landolást a Marson, a legelső 1976-ban, a legutóbbi 2012-ben, ekkor kezdte meg a Curiosity marsi munkáját. Ha a leszállás sikerül, az InSight geofizikai obszervatóriumként kezd működni, az év vége felé elindítja egy majdnem öt méter mély lyuk fúrását a bolygó talajába. Közben egy mechanikus kar leválasztja a járműről és közvetlenül a talajra helyezi a rengéseket mérő, európai, főleg francia készítésű szeizmométert.

A 694 kilogrammos InSight a Phoenix és a Viking marsjárók mintájára épült háromlábú leszállóegység, nem közlekedik, stabilan egy helyben áll. A tudósok két évnyi munkát terveznek a bolygón, ami egyetlen marsi évnek felel meg. Az InSight indulását eredetileg 2016 tavaszára tervezték, ám ezt a szeizmométer műszaki hibája miatt el kellett halasztani. Mars-misszió indítására csak kétévente, egy néhányhetes időszakban alkalmas a bolygók állása.

(Borítókép: A Couriosity marsjáró "szelfije" 2015-ben - forrás:  NASA / JPL-Caltech / MSSS)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?