Jusztin
14 °C
31 °C

Hat év után új Mars-szonda indul az űrbe

PIA19142 hires
2018.05.03. 21:48

Hat évvel a legutóbbi marsi landolás után, a tervek szerint szombaton, robotgeológust küld a NASA a bolygóra, hogy az megmérje annak hőmérsékletét, és ott minden eddiginél mélyebbre ásson, írja az MTI.

Az InSight lesz az első, amely a "marsrengések" nyomába ered, valamint a bolygó "reflexeit", vagyis tengelye körüli imbolygását is megvizsgálja, hogy a csillagászok jobban megismerhessék a belső mag méretét és összetételét, közölte Bruce Banerdt, a NASA bolygókutató laboratóriumának vezető tudósa.

Az egymilliárd dolláros (azaz mintegy 262 milliárd forintos) amerikai-európai misszió elsőként készül a Mars belsejének kutatására, hogy a tudomány pontosabb képet kapjon arról, hogyan keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars, valamint a Naprendszer többi sziklás bolygója, például a Föld.

Az InSighttal együtt két pénztárcaméretű műhold is elstartol, ezek a felszállás után különválnak, és hat héten át kísérik az űrszondát a Marsig tartó útján. A két műhold azért készül az űrbe, hogy kipróbálják, lehet-e rajtuk keresztül kommunikálni az InSighttal, amely a tervek szerint november 26-án landol a Marson. Az űrszonda és kísérői helyi idő szerint szombat hajnali 4:05-kor (magyar idő szerint 13:05-kor) startolnak a kaliforniai Vanderberg légi bázisról. Ez lesz a NASA első bolygóközi missziója, amely nem a floridai Cape Canaveralról indul.

A NASA és mások űrjárműveinek 40 százaléka hajtott végre sikeres landolást a Marson, a legelső 1976-ban, a legutóbbi 2012-ben, ekkor kezdte meg a Curiosity marsi munkáját. Ha a leszállás sikerül, az InSight geofizikai obszervatóriumként kezd működni, az év vége felé elindítja egy majdnem öt méter mély lyuk fúrását a bolygó talajába. Közben egy mechanikus kar leválasztja a járműről és közvetlenül a talajra helyezi a rengéseket mérő, európai, főleg francia készítésű szeizmométert.

A 694 kilogrammos InSight a Phoenix és a Viking marsjárók mintájára épült háromlábú leszállóegység, nem közlekedik, stabilan egy helyben áll. A tudósok két évnyi munkát terveznek a bolygón, ami egyetlen marsi évnek felel meg. Az InSight indulását eredetileg 2016 tavaszára tervezték, ám ezt a szeizmométer műszaki hibája miatt el kellett halasztani. Mars-misszió indítására csak kétévente, egy néhányhetes időszakban alkalmas a bolygók állása.

(Borítókép: A Couriosity marsjáró "szelfije" 2015-ben - forrás:  NASA / JPL-Caltech / MSSS)