Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Aki sok gyorskaját eszik, nehezebben esik teherbe

2018.05.04. 20:42

A gyümölcsöt nélkülöző és túl sok gyorséttermi ételt tartalmazó étrenden élő nőknek több időre van szükségük a teherbeeséshez egy ausztrál tanulmány szerint. Ezen nők esetében valószerűtlen, hogy szándékuknak megfelelően egy éven belül teherbe essenek – állítja a Human Reproduction című szaklapban pénteken megjelent tanulmány. 

A kutatás során 5598 Ausztráliában, Új-Zélandon, Nagy-Britanniában és Írországban élő anyát vagy épp várandós nőt kérdeztek meg étrendjükről.

Átlagosan két héttel tolódik el a fogantatás azoknál, akik szinte egyáltalán nem fogyasztanak gyümölcsöt, azokhoz képest, akik legalább naponta három adag gyümölcsöt esznek. 

Átlagosan egy hónappal több időbe telik teherbe esni azoknak a nőknek, akik legalább hetente négyszer gyorséttermi ételt fogyasztanak, mint azoknak, akik sohasem esznek ilyen ételeket. 

A tanulmányban részt vevő párok nyolc százaléka (468 párt) került a terméketlen kategóriába, amelybe a kutatók azokat sorolták, akiknél több mint egy évbe telt a fogantatás, 39 százalékuknál (2204 pár) egy hónapon beül megtörtént a megtermékenyülés. 

A legkevesebb gyümölcsöt fogyasztó nőknél a terméketlenség kockázata 8-ról 12 százalékra növekedett, azoknál pedig, akik hetente négyszer ettek gyorséttermi ételt, 8-ról 16 százalékra nőtt a kockázat – írta honlapján az Adelaide-i Egyetem az MTI tudósítása szerint. 

„A vizsgálat eredményei szerint a sok gyümölcsöt tartalmazó étrend és a gyorséttermi ételek csökkentése növeli a termékenységet és csökkenti a teherbe esésig eltelő időt” – mondta Claire Roberts, az ausztrál Adelaide-i Egyetem munkatársa. 

Ugyanakkor megfigyelték azt is, hogy a várandósság előtt a zöldleveles zöldségek és hal jelenléte az étrendben nem befolyásolta a termékenységet. 

A várandósságot és a táplálkozást vizsgáló korábbi kutatások elsősorban azon nők étrendjére koncentráltak, akiknél terméketlenséget diagnosztizáltak. Az anya fogantatás előtti táplálkozásmódjának hatásait eddig nem vizsgálták tudományos szempontból.