Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Annyi zsírt felfalunk, hogy belehalunk

2018.05.04. 23:23

A felnőttek és a gyerekek napi ajánlott kalóriamennyiségének legfeljebb 10 százalékát kellene kitenniük a telített zsírsavaknak és mindössze 1 százalékát a transzzsíroknak – figyelmeztetett pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely szerint a telített és a transzzsírok fogyasztásának visszafogásával csökkenthető a szívbetegségek kockázata. 

Az egyelőre csak javaslatként közzétett ajánlás célja, hogy megfékezzék a nem fertőző betegségeket – élükön a szív- és érrendszeri betegségekkel –, amelyek az évente világszerte bekövetkező 54,7 millió haláleset 72 százalékáért felelősek.

„A telített zsírsavak és a transzzsírsavak különösen nagy aggodalomra adnak okot, mivel nagy mennyiségben való fogyasztásuk összefügg a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával” – mondta Francesco Branca, a WHO vezető munkatársa, hozzátéve, hogy az elmúlt 15 évből származó tudományos bizonyítékokra alapozva fogalmazták meg mostani ajánlásukat.

Az ENSZ szakosított szerve, amely utoljára 2002-ben foglalt állást a témában, június 1-jéig várja a nagyközönség észrevételeit, amelyek nyomán várhatóan az év végén véglegesíti ajánlását.

A telített zsírok olyan állati eredetű élelmiszerekben fordulnak elő, mint a vaj, a tehéntej, a hús, a lazac és a tojássárgája, valamint néhány növényi eredetű termékben is, mint a csokoládé, a kakaóvaj, a kókusz és a pálmaolaj.

Egy aktív felnőttnek nagyjából 2500 kalóriára van szüksége naponta. „Ez azt jelenti, hogy körülbelül 250 kalóriányi telített zsírról beszélünk, ami egy kicsivel kevesebb mint 30 gramm telített zsírt jelent” – mondta Branca. Ennyi zsír nagyjából 50 gramm vajban, 130-150 gramm 30 százalékos zsírtartalmú sajtban, egy liter teljes tejben, vagy 50 gramm pálmaolajban található.

A transzzsírsavak természetes módon előfordulnak a húsokban és a tejtermékekben is, ám elsődlegesen iparilag állítják elő őket: megtalálhatóak a sült krumpliban, a fánkban, a rágcsálnivalókban és az éttermek, valamint az utcai árusok által gyakran használt, részlegesen hidrogénezett sütőolajokban és zsírokban.

A WHO ajánlása szerint a túlzott mennyiségű telített és transzzsírt többszörösen telítetlen zsírsavakkal, például hal-, repce- és olívaolajjal kellene helyettesíteni. „A telített zsírsavak fogyasztásának csökkentése és többszörösen telítetlen zsírsavakkal, vagy teljes kiőrlésű gabonákból nyert szénhidráttal való helyettesítése a koszorúér-betegség kockázatának jelentős csökkenésével áll összefüggésben” – írták a szakemberek.

Hangsúlyozták továbbá, hogy az egészségtelen súlygyarapodás elkerülése érdekében a napi zsírfogyasztásnak nem szabadna meghaladnia a napi kalória-bevitel 30 százalékát.

A mostani javaslat összhangban van a WHO egyéb, többek között a korlátozott cukor- és nátriumbevitelre vonatkozó ajánlásaival.