Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

NASA-technikával találtak ismeretlen szövegeket a holt-tengeri tekercseken

GettyImages-929423652
2018.05.04. 08:30

Eddig ismeretlen szövegtöredékeket fedeztek fel a 2000 éves holt-tengeri tekercseken. A szövegtöredékeket egy új képalkotó technológia segítségével tették láthatóvá, az eljárást eredetileg a NASA-nak fejlesztették ki. A Kr.e. 3. és a Kr.u. 1. század között íródott tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok. A felbecsülhetetlen értékű tekercseket Kr.u. 68-ban rejtettek el a római hadsereg elől tizenegy barlangban a Júdeai-sivatagban, a Jerikó melletti ősi település, Kumrán közelében.

Az első tekercseket 70 éve fedezték fel beduin kecskepásztorok. 1947 és 1956 között összesen 981 szöveget tártak fel, a felbecsülhetetlen értékű dokumentumok bepillantást engednek a Jézus korabeli zsidó közösség és a korai keresztények életébe. A tekercsek jelentős része apró töredékekben maradt fenn.

Sok töredéket kis mérete és rossz állapota miatt a felfedezés után egyszerűen dobozokba tettek. Oren Ableman, a Jeruzsálemi Egyetem kutatója most infravörös fénnyel szabad szemmel nem látható tinta nyomaira bukkant néhány töredéken.

Egy óhéber betűket tartalmazó tekercsdarabról azt gyanítják, egy eddig ismeretlen kézirat töredéke lehet. Egy másik egy úgynevezett templomi tekercsből származik, amely szertartások utasításait írja le – írja az MTI.

(Borítókép: A holt-tengeri tekercsek részletei denveri termeszettudományi múzeumban - fotó:  Helen H. Richardson / Getty Images Hungary)