Jenő
-3 °C
6 °C

Szaunázzon sokat, és nem üti meg a guta

2018.05.04. 15:17
Aki hetente többször szaunázik, 61 százalékkal is csökkentheti a szélütés kockázatát – derül ki egy MTI által szemlézett hosszú távú finnországi kutatásból.

A vizsgálatban 1628, 53 és 74 év közötti ember szaunázási szokásait és ezek következményeit figyelték nem kevesebb mint 15 éven keresztül. Ez volt az első, a témával foglalkozó hosszú távú kutatás. Az eredményeik arra mutatnak, hogy a szaunázás gyakorisága jelentős mértékben befolyásolja a gutaütés kialakulásának kockázatát. Ez független más tényezőktől, a kortól, életmódtól, testtömegindextől, még a kardiovaszkuláris betegségektől is.

A 15 éven át tartó megfigyelések adatainak összegzéséből kiderült, hogy a szélütés kockázata a szaunahasználat gyakoriságának növekedésével arányosan csökken

– mondta Peter Willeit, az Innsbrucki Orvosi Egyetem epidemiológusa.

Minél több, annál jobb: a heti 2-3 alkalmas szaunázás a heti egyszerihez képest 14 százalékkal csökkenti a szélütés kockázatát. Azok, akik hetente 4-7 alkalommal ülnek be a forróságba, már 61 százalékkal csökkentik a szélütés esélyét. Ebben nincs különbség nők és férfiak között.

Már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a gyakori szaunahasználat csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések és a magas vérnyomás kockázatát. Ezeknek is van hatásuk a szélütés kockázatára. Az összefüggést magyarázza, hogy a szaunázás stimulálja az immunrendszert, pozitív hatással van az autonóm idegrendszerre és csökkenti az oxidatív stresszt. A szaunázás emellett rugalmassá teszi a véredényeket is.

A gyakori szaunázást ennek ellenére nem ajánlják mindenkinek a kutatók: „A szívbetegséggel élőknek mindenképpen orvosukkal kell megbeszélniük, használhatják-e, és milyen gyakorisággal a szaunát” – mondta. Willeit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?