Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

2020-tól csak napelemes házakat lehetne Kaliforniában építeni

GettyImages-834772452
2018.05.05. 19:21

2020-tól minden Kaliforniában épülő legalább háromemeletes új háznak rendelkeznie kell majd napelemekkel, ha jövő héten az állam energetikai bizottsága megszavazza az erre vonatkozó rendelettervezetet - írja az Independent.

Jelenleg a kaliforniai házak nagyjából 20 százalékának energiaellátása támaszkodik valamekkora mértékben napenergiára, ugyanakkor az intézkedésnek köszönhetően ez arány jelentősen megugrana. Jelenleg nincs olyan amerikai állam, amelyik előírná az új házak építésére vonatkozóan a kötelező napenergia használatot, és a kaliforniai rendelet abban is újszerű, hogy a fosszilis energia helyett az elektromos áram használatára, valamint nagyobb kapacitású akkumulátorok használatára ösztönözne.

Az energetikai bizottság nagyjából 10 évvel ezelőtt tűzte ki célul, hogy 2020-ra az összes lakóépület, 2030-ra pedig az összes üzleti felhasználású épület "nettó zéró kibocsátású" legyen. A nettó zéró azt jelenti, hogy egy ingatlan annyi napenergiát termel meg, amennyi pont ellensúlyozza az áram- és gázfogyasztását. Az új rendelet ugyanakkor egyelőre nem várja el, hogy az új házak ilyenek legyenek, ugyanis a hatósági számítások alapján ez még nem lenne költséghatékony.

Egy ingatlanfejlesztő cég vezérigazgató-helyettese a lapnak elmondta, a napelemek 30 ezer dollárral drágítanák meg átlagosan a házak felépítését, ugyanakkor 25 év alatt a napenergia használata 60 ezer dollárt spórolhat meg az ingatlan tulajdonosának. A rendelettervezetnek vannak kritikusai is, egy másik ingatlanfejlesztő például azt mondta, szerinte először a lakhatási válságot kellene megoldani, és csak utána lehetne ilyen költségnövelő intézkedéseket bevezetni.

Kalifornia energiaellátása már jelenleg is elég nagy részben támaszkodik megújuló energiaforrásokra, vannak olyan napok, amikor nagyon erős napsütés esetén olyan sok energia termelődik az államban, hogy az energiaárak negatívba fordulnak.