Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Több ezer ritka teknőst mentettek meg Madagaszkáron

2018.05.05. 00:29

Csaknem 11 ezer veszélyeztetett teknőst mentettek meg amerikai állatorvosok Madagaszkáron, az állatokat kiszáradva és éhesen találták egy házban, írja az MTI.

A sugaras teknősök – amelyeket a kereskedők csodálatos színű, sugarasan felosztott páncéljuk miatt tartanak – annyira ki voltak száradva, hogy sokukat hetekig kellett vízben áztatni – mondta el a New York-i székhelyű Wildlife Conservation Society illetékese. Másokba rehidratáló folyadékot fecskendeztek, antibiotikummal és fájdalomcsillapítókkal kezelték őket – közölte Susie Bartlett.

A rendőrség a múlt hónapban egy házban bukkant a hüllőkre, három embert őrizetbe vettek, és kérték a szakemberek segítségét.

Bartlett és kollégái napokig dolgoztak a teknős természetes élőhelyének számító indiai-óceáni sziget délnyugati partvidékén lévő állatmenhelyen.

Néhány teknős elpusztult, de a többiek állapota javult. Egyelőre nem fogják visszaengedni őket a természetbe, mert attól tartanak, hogy vadorzók ismét begyűjtik őket.

A Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján a „kihalástól közvetlenül veszélyeztetett” kategóriába sorolt sugaras teknőst Ázsia egyes térségeiben házikedvencként tartják, máshol viszont ínyenc falatokként kerülnek asztalra éttermekben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!