Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Áltudomány-ellenes oldalt indít az Akadémia

2018.05.07. 14:28

Az Akadémia nem egyes tudományos tételek mellett áll ki, nincs „hivatalos véleménye” tudományos kérdésekről. Az Akadémia a tudományos módszer mellett áll ki. Nem azt állítjuk, hogy egy növény kivonata hatástalan – de elvárjuk, hogy mielőtt a hatásosságát hirdetnék, ugyanolyan szigorú vizsgálaton menjen át, mint a törzskönyvezett gyógyszerek. Nem állítjuk, hogy a magyarság finnugor, török, vagy akár sumér eredetű, de azt elvárjuk, hogy a magyarság őstörténetére vonatkozó kérdések tudományos pontossággal legyenek feltéve

mondta Lovász László elnök hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 189. közgyűlésén.

lovasz kozgy2018 cl fit 640x10000
Fotó: Szigeti Tamás / MTA

Lovász szerint az Akadémiának és maguknak a tudósoknak is felelősségük van a tudomány képviseletében és népszerűsítésében. Pláne, hogy több aggasztó jelenség is elharapózott az elnök szerint az utóbbi időben: egyre terjednek az áltudományok és a kuruzslás, miközben a diákok érdeklődése csökken a tudományok iránt, az innováció nem pörög eléggé, és munkaerőhiány a természettudományos és technológiai tudást igénylő területeken.

Az Akadémia igyekszik is tenni ezek ellen, Lovász kiemelte például a Magyar Tudomány Ünnepe éves rendezvénysorozatának sikerét – és bejelentette az áltudományok elleni küzdelem legújabb fegyverét: egy kifejezetten tudománynépszerűsítésre és ismeretterjesztésre szánt új oldalt, a tudomany.hu-t. Ezt elsősorban tanároknak és újságíróknak, illetve a laikus érdeklődőknek ajánlják, hogy legyen egy megbízható, mégis érthető forrás a mindennapjainkban felmerülő (ál)tudományos témák helyretételéhez. Az első cikk az oltásellenességről szól, és a tervek szerint havonta egy hasonlóan aktuális témát járnak körbe.

Felelősség, bizalom, és rengeteg tennivaló

Beszámolójában Lovász több szempontból is körbejárta a tudósok felelősségét. Az áltudományok elleni küzdelem mellett például arról is beszélt, hogy fontos feladatuk, hogy részt vegyenek a világ nagy változásainak megértésében, ezek hatásainak, veszélyeinek feltérképezésében. Példaként említette a mesterséges intelligenciát:

Természettudósoknak, élettudósoknak, valamint társadalom- és bölcsészettudósoknak együtt kell elébe mennünk a szükségképpen felvetődő súlyos társadalmi, biztonsági, egészségügyi problémáknak. Nehogy 40 év múlva ébredjünk rá, hogy azt reméltük, minden szebb és jobb lesz a mesterséges intelligencia által, de igazából csak más formában térnek vissza a gondok, félelmetesebben, mint valaha!

Az Akadémiának azonban jóval földhözragadtabb kihívásokkal is szembe kell néznie. Ilyenek többek között:

  • A bizalom hiányából fakadó bürokratikus akadályok nehezítik a tudományos munkát: a tudományfinanszírozás és a külföldi kutatók alkalmazásának nehézségein javítani kell a jövőben.
  • A tudományos publikációk jelenlegi rendje fenntarthatatlan, amiben a kutatóknak is van felelősségük, és vár elindult a változás, még nem látni, hogyan fog lefolyni.
  • Fontos a fiatal, illetve a női kutatók lehetőségeinek szélesítése, a bevonásuk a tudományos élet irányításába.

Az elnök külön kiemelte a kormánnyal – ezen belül elsősorban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal és az Emberi Erőforrások Minisztériumával – való együttműködést, amelyet alapvetően eredményesnek ítélt. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ennek az együttműködésnek "ambiciózus, de reális, hosszú távú célkitűzése" úgy hangzik: "Magyarország legyen a régió tudományos központja!". Ehhez pedig sok még a tennivaló az Akadémia, a tudósközösség és a politika részéről is. Néhány tennivalót is kiemelt:

  • az MTA székházának felújítása;
  • egy kongresszusi központ építése;
  • a kutatóegyetemek helyzetének javítása;
  • Magyarország vonzóbbá tétele a külföldi kutatók számára mind az anyagi feltételek javítása, mind a bürokratikus kötöttségek csökkentése révén;
  • a nemzetközi kapcsolatok továbbépítése.