Jolán
2 °C
4 °C

Jóval károsabb a turizmus a klímára nézve, mint eddig gondoltuk

2018.05.07. 22:55

A világturizmus az eddig hittnél jobban károsítja a klímát, az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 8 százalékáért felel egy jelentés szerint - írja az MTI. 

Arunima Malik, a Sydneyi Egyetem kutatója és kollégái 189 országból gyűjtötték a turizmushoz kapcsolódó átfogó adatokat, többek között turisztikai világszervezettől (UNWTO). Ezeket az adatokat saját adatbankban összegezték, hogy a turisták származása alapján következtessenek karbonlábnyomukra. 

A Nature tudományos lapban publikált sorrend szerint a legtöbb károsanyag-kibocsátásért az amerikai turisták felelősek, őket a kínaiak követik. A harmadik helyen a német turisták állnak, őket az indiaiak, a mexikóiak, a brazilok, a kanadaiak és a japánok követik.

Malik és munkatársai szerint a korábbi kutatások jóval alacsonyabb értékekre jutottak. Egy 2010-es tanulmány mintegy 3 százalékra tette a turizmushoz köthető globális emissziót, azonban a korábbi kutatások nem fedték le a turizmuson alapuló ellátórendszert, és ezáltal nem valós karbonlábnyomot hoztak ki eredménynek. 

A szakértők szerint a turizmus miatt kibocsátott üvegházhatású gáz mértéke 2009 és 2013 között 3,9 milliárd tonnáról 4,5 milliárd tonnára emelkedett, ami évenként 3,3 százalékos növekedést jelent.  

A legoptimistább feltételezések szerint a turizmusból származó károsanyag-kibocsátást 2025-ig 5 milliárd tonnában lehetne korlátozni. Ha azonban nem változik a jelenlegi trend, hét éven belül 6,5 milliárd tonnára emelkedhet a kibocsátott szén-dioxid mennyisége.

 A mostani elemzés az első világszintű áttekintése a turizmus valódi költségeinek, ide értve az olyan fogyasztási cikkeket, mint az éttermi étkezések és a szuvenírek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?